Την επιστροφή των χρημάτων σε όλους όσοι κατέβαλλαν την εισφορά β΄ κατοικίας στη Χαλκιδική αναμένεται να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου.

Αυτό θα είναι και το επόμενο βήμα στην υπόθεση του έκτακτου τέλους που επιβλήθηκε με αποφάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής το 1999 και το 2000 σε όσους διατηρούν εξοχική κατοικία στην περιοχή. Μετά από χρόνια διαδικασιών, το 2007 η εισφορά καταργήθηκε ενώ το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο το τέλος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει πια την υποχρέωση να εφαρμόσει όσα αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας και να επιστρέψει το τέλος σε όσους το κατέβαλαν.

Άλλωστε 1.600 ιδιοκτήτες που προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια για την υπόθεση, με την υποστήριξη του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) δικαιώθηκαν και πήραν πίσω τα χρήματά τους.

«Στις υποθέσεις που εκδικάστηκαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, στο σύνολό τους δικαιώθηκαν και πήραν τα χρήματά τους πίσω. Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό καθώς τα διοικητικά δικαστήρια εφάρμοσαν την απόφαση του Συμβουλίου» σχολιάζει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, Νικόλαος Τσεμπερλίδης. Χαρακτηρίζει επίσης νέα δικαίωση την πρόθεση της Περιφέρειας για την επιστροφή του τέλους στο σύνολο των 60.000 ιδιοκτητών στους οποίους επιβλήθηκε.

Το ερώτημα είναι πότε τελικά θα πάρουν τα χρήματά τους οι ενδιαφερόμενοι καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Γιώργος, με δεδομένη την περιορισμένη οικονομική δυνατότητα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τρόπος να καταβληθεί σε όλους ταυτόχρονα.

«Το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ και θα επιστρέφεται σταδιακά και κατά σειρά προτεραιότητας. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλλουν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας ενώ θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και η έκδοση των αποφάσεων καταβολής των χρημάτων με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων» σχολιάζει ο αντιπεριφερειάρχης.