Περισσότερες από 8.500 θέσεις αεροπορικών ταξιδιών αγοράστηκαν ήδη για φέτος, από διάφορες αεροπορικές εταιρείες της Γερμανίας, που πετούν προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία γνωστοποίησε εκπρόσωπος του τουριστικού οργανισμού REWE, με την ευκαιρία της παγκόσμιας έκθεσης τουρισμού ITB στο Βερολίνο.

Κύρια ωφελημένη από τον αυξημένο αριθμό εισιτηρίων εκτιμάται ότι θα είναι η Χαλκιδική, όπου -βάσει προκρατήσεων- οι αφίξεις από τη γερμανική αγορά, εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες κατά 7%-8% το 2013, σε σχέση με το 2012, έστω με τις μειωμένες τιμές της τελευταίας τριετίας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), το κλίμα είναι σαφέστατα πιο ευνοϊκό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εντάσσοντας τη Χαλκιδική «ψηλά» στις επιλογές των Γερμανών τουριστών, οι οποίοι προτίθενται φέτος να ταξιδέψουν σε κλασικούς προορισμούς διακοπών, που ήδη γνωρίζουν.

Όσον αφορά τα προγράμματα των tour operators για φέτος, οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί που διαμορφώνουν το μαζικό τουρισμό, οργάνωσαν θεματικά προγράμματα πολιτισμού, φυσιολατρικών δραστηριοτήτων, κρουαζιέρας, γαστρονομίας κι αυθεντικών εμπειριών.

«Περισσότερο ως βαρόμετρο των διεθνών τάσεων και πολύ λιγότερο ως πόλος έλξης των τουριστικών γραφείων, η ΙΤΒ δίνει το στίγμα της στρατηγικής που οφείλουν να ακολουθήσουν οι προορισμοί για να μείνουν εντός αγοράς. Η Χαλκιδική που έχει ως στόχο να διευρύνει την τουριστική περίοδο, μπήκε ήδη στη σωστή τροχιά όπως φάνηκε και στην ITB», υπογραμμίζει η διοίκηση της ΕΞΧ.

Παραθαλάσσια θέρετρα και αστικοί προορισμοί

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, η μεγάλη αύξηση, της τάξης του 15%, που παρατηρείται πανελλαδικά στις προκρατήσεις από τη γερμανική αγορά, δεν αφορά τόσο τα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

«Η εικόνα που μεταφέρουν όλοι για την καλή επερχόμενη σεζόν, αφορά κυρίως την τουριστική παραθεριστική Ελλάδα και όχι τόσο τα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη ή η Αθήνα», σημείωσε ο κ.Θωμόπουλος.

Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμηθεί με ακρίβεια η πορεία της φετινής σεζόν για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, καθώς οι «κλεισμένες» θέσεις αεροπορικών ταξιδιών προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν αφορούν μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως τη Χαλκιδική και την Πιερία.

«Η ΕΞΘ συμμετείχε με δικό της σταντ στο περίπτερο του ΕΟΤ στην ITB, όπου η Θεσσαλονίκη διαφήμισε όσο μπορούσε καλύτερα τον εαυτό της, ως έναν ελκυστικό προορισμό, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα», σημείωσε ο κ.Θωμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε -μεταξύ άλλων- με τον εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνεργασία και υφυπουργό Εργασίας, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, μέσα από εξειδικευμένες δράσεις για την επιμόρφωση ξενοδοχειακού προσωπικού κατά τα γερμανικά πρότυπα και τεχνογνωσία, σε συνεργασία πάντοτε με τα αρμόδια υπουργεία.

Το περίπτερο της ΕΞΘ επισκέφθηκαν -μεταξύ άλλων- οι υπουργοί Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μαζί με εκπροσώπους της γερμανικής Βουλής, αρμόδιους για τον τουρισμό.