Την Ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων του νέου «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων», τέλεσε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος είχε και την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο και να ενημερωθεί για τη λειτουργία του.

Παρέστησαν, οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος και Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή και Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωστής Δήμτσας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, κύριος Παύλος Ραβάνης, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, η υφ. Παιδείας Μερόπη Τσούφη, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων, κλήρος και λαός.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε την συγκεκριμένη προσπάθεια τονίζοντας πως «πράγματα που λερώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον μπορούν να γίνουν κάτι χρήσιμο για το περιβάλλον αλλά και τρόπος ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι που υποφέρουν». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «επαινέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης, άνθρωποι της Εκκλησίας και κάποιοι θα αναρωτηθούν είναι δουλειά του παπά αυτά τα πράγματα ή του Μητροπολίτη και του Αρχιεπισκόπου; Θα σταθούμε όμως σε δύο σημεία του Ευαγγελίου, απευθυνόμενος ο Χριστός σε όλους τους ανθρώπους, αλλά ιδιαίτερα σε όσους έχουν την ιερή εργασία μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, τόνισε ότι τα τάλαντα, τα χαρίσματα δίνονται σε όλους τους ανθρώπους και έχουμε την υποχρέωση να τα αναπτύξουμε, να τα κάνουμε πολλά. Εδώ δε μας λέει τι είναι αυτή η ανάπτυξη, είναι μία δυνατότητα, ώστε ο καθένας να μπορεί να απλώσει τα φτερά του μέχρι εκεί που μπορεί. Βάζει, όμως, έναν περιορισμό, ότι αυτά τα τάλαντα καλούμαστε να τα αυξήσουμε με τον όρο ότι το κάνουμε για τους άλλους ανθρώπους και όχι για να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας. Αυτή η προσπάθεια παίρνει μία ιδιαίτερα καλή διάσταση και εύχομαι να προχωρήσει».

«Το δεύτερο σημείο που ήθελα να τονίσω», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος «είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα θεωρούν περιττά όλα αυτά. Σε αυτούς έχουμε τη δυνατότητα και την προτροπή να τους προσκαλέσουμε αλλά πάντοτε αυτή η κατηγορία των ανθρώπων βρίσκει τα δικά της επιχειρήματα τα οποία ντύνει ιερό χιτώνα. Ακούσαμε σήμερα «μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ». Αφήστε τους, λοιπόν, αυτοί θα συνεχίσουν το έργο τους, είτε στην κοινότητα, είτε στην Περιφέρεια ή οπουδήποτε αλλού, θα έχουν τα δικά τους τα σχόλια. Και μέσα στην Εκκλησία; Και μεσ’ την Εκκλησία. Επομένως, Άγιε Ιωαννίνων, κ. Διευθυντά, εσείς το έργο σας προχωρείτε και αν έχετε διαβάσει ένα πολύ ωραίο βιβλίο, όταν έχετε ένα ωραίο έργο, τα καραβάνια να προχωράνε και από πίσω ας γαβγίζουν τα σκυλιά».