Ένα λευκό χαρτάκι που μοιάζει με απόδειξη ταμειακής μηχανής βρίσκουν πλέον πάνω στα αυτοκίνητά τους, όσοι σταθμεύουν παράνομα στην Καλαμαριά, καθώς έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα.

Συγκεκριμένα οι δημοτικοί αστυνομικοί κόβουν ηλεκτρονικές κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα, χάρη σε μια φορητή συσκευή που φωτογραφίζει το όχημα, εκδίδει άμεσα την πράξη βεβαίωσης του προστίμου και καταχωρεί τα σχετικά δεδομένα σε μια κεντρική βάση του όλου συστήματος.

Πρόκειται για μια εφαρμογή που φέρει την ονομασία «Mobile» και άρχισε να εφαρμόζεται σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας διαχείρισης των κλήσεων, τον περιορισμό του ανθρώπινου παράγοντα στην καταγραφή και καταχώρηση της παράβασης, αλλά και τη μείωση των λαθών.

Στόχος, μάλιστα, των υπηρεσιών του δήμου είναι να προχωρήσουν στη διασύνδεση της εφαρμογής με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση των πράξεων βεβαίωσης παράβασης με τα στοιχεία των ιδιοκτητών των οχημάτων.

Στο μεταξύ σε διαδικασία αξιολόγησης βρίσκεται και αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2013 το «Ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης οδηγών για ελεύθερες θέσεις στάθμευσης για το δήμο Καλαμαριάς». Το σχετικό έργο θα επιτρέπει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, μέσω ενός αυτόματου συστήματος ελέγχου, της πραγματικής χρήσης των χώρων στάθμευσης και της πληρωμής των τελών στάθμευσης.