Ενημέρωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου από το υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το μέτρο της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεως.

Σε επιστολή που απέστειλε η ΕΣΕΕ προς το υπουργείο υπογραμμίζεται πως η μεταβολή της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεως αποτελεί αποκλειστικά κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας, αφού θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα επιλύσει.

«Οι συγκεκριμένες αναφορές του Τύπου θα πρέπει να περιορισθούν και να διευκρινιστούν υπό την έννοια ότι εάν κάποιος επαγγελματίας δεν εκδώσει το νόμιμο παραστατικό, τότε ο καταναλωτής και πελάτης του θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πληρωμή και -παρ’ ότι έχει δεχθεί την υπηρεσία- να αποχωρήσει αζημίως για αυτόν», σημειώνεται στην επιστολή.

Η ΕΣΕΕ διευκρινίζει ότι στην παρούσα φάση τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομότυπα και εκδίδουν την προβλεπόμενη απόδειξη αγορών στους πελάτες τους. Σημειώνει ακόμη ότι εάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές και φυσικά μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει.

«Η κίνηση αυτή είναι παράνομη και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, τις οποίες και ο ίδιος προφανώς δεν επιθυμεί. Η φοροδιαφυγή από την μη έκδοση απόδειξης δεν πατάσσεται με κλοπή Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες προτροπές για παράνομες πράξεις και ενέργειες τύπου ο κλέψας του κλέψαντος δεν θα βρουν υποστηρικτές», τονίζεται στην επιστολή.

Τέλος, ζητείται από το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνιση για την υποχρέωση όλων των εμπορικών καταστημάτων να αναρτήσουν σχετική πινακίδα πριν τις 12 Ιανουαρίου πλησίον του ταμείου για την αποφυγή διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ, η οποία θα αναγράφει ότι ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη ή τιμολόγιο)».