Αίσθηση προκαλούν τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ένας δημοσιογράφος αναφορικά με το Άγιο Φως, καθώς επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες το «θαύμα» που λαμβάνει χώρα στον Άγιο Τάφο δεν είναι θαύμα, αλλά στην πραγματικότητα το Άγιο Φως φέρεται να ανάβει με… αναπτήρα ή σπίρτο. Ωστόσο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς, υποστηρίζοντας πως είναι προϊόν υποκλοπής και προαναγγέλλοντας ενδεχόμενη προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Το θέμα έφερε στο φως με ρεπορτάζ του ο ΑΝΤ1, μεταδίδοντας ένα απόσπασμα από συνέντευξη που πήρε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος από τον εν ενεργεία σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου, στο πλαίσιο της έρευνάς του για το βιβλίο του «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός». Στο απόσπασμα αυτό ο σκευοφύλακας φέρεται να λέει τα εξής:

«Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο, το βρίσκει αναμμένο».

«Εγώ το ανάβω», φέρεται να λέει επίσης, ενώ όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά με ποιον τρόπο, εκείνος απαντά: «Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;».

Ένας άλλος πρώην σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου φαίνεται σύμφωνα με το βιβλίο να ομολογεί πως είχε ανάψει το καντήλι με σπίρτα, και μάλιστα κατόπιν προτροπής του δραγουμάνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης υποστηρίζει για το Άγιο Φως: «Ανάβει με φυσικό τρόπο και ευλογείται από την Εκκλησία. Ήρθε η ώρα να φανεί η αλήθεια. Η αλήθεια είναι πάντα ωραία και σκληρή».

Η απάντηση του Πατριαρχείου

Αναφορικά με τα όσα αναγράφονται στο βιβλίο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει τα εξής:

«Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν «Νέα Σιών» καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας».

Παράλληλα, ο δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λάμπρος Κιτσαράς, μιλώντας στο orthodoxianewsagency.gr, υποστηρίζει πως οι συνομιλίες τις οποίες επικαλείται ο δημοσιογράφος βιντεοσκοπήθηκαν παράνομα, χωρίς τη συναίνεση των συνεντευξιαζόμενων, και επομένως αποτελούν προϊόν υποκλοπής.