Άμεση ειδική απογραφή όλων των συνταξιούχων λόγω θανάτου (χήροι, χήρες και παιδιά άνω των 12 ετών) καθώς και των προσώπων που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των άγαμων θυγατέρων, ζητά, με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε προς όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

«Με τις απογραφές καλύπτουμε κάθε πτυχή παραβατικότητας του παρελθόντος και με το σχέδιο δράσεων της «Αριάδνης» αποτρέπουμε τη δημιουργία κάθε μορφής παραβατικότητα στο μέλλον», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.

Και προσθέτει: «Υποσχεθήκαμε δικαιοσύνη, διαφάνεια και νοικοκύρεμα παντού. Και αυτό το κάνουμε με ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο. Σήμερα προχωράμε και σε μία επιπλέον ενέργεια, η οποία θα ρίξει φως στην τελευταία γκρίζα περιοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων που δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα ελεγχθεί».

«Η απογραφή στις συντάξεις αιτία θανάτου που λαμβάνουν χήρες, άγαμες θυγατέρες και ανήλικα τέκνα μέχρι την ηλικία των 25 ετών, είναι η τελευταία απογραφή που επιχειρείται, καθώς από κει και πέρα αναλαμβάνει δράση η συστημική παρέμβαση της «Αριάδνης» που θα καταγράφει κάθε δημογραφική αλλαγή σε πραγματικό χρόνο», καταλήγει ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η απογραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2013, ενώ, είναι υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων.

Οι συνταξιούχοι (ή ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε περιπτώσεις προσώπων που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας ή κατοικούν στο εξωτερικό) θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

γ) το τελευταίο εκκαθαριστικό εισοδήματος.

δ) Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνεται ρητά από τον συνταξιούχο ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησής του μέχρι σήμερα δεν έχει τελέσει γάμο και ότι εξακολουθεί να τελεί σε κατάσταση χηρείας (ή προκειμένου για άγαμες θυγατέρες ότι εξακολουθούν να είναι άγαμες).

ε) Πιστοποιητικό σπουδών για τα τέκνα που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.

Τέλος, οι διοικήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να εκδώσουν άμεσα ρητές και σαφείς οδηγίες για την απρόσκοπτη εφαρμογή της ειδικής απογραφής και να ενημερώσουν έγκαιρα τους συνταξιούχους της ανωτέρω κατηγορίας, ώστε αφενός η ειδική αυτή απογραφή να ολοκληρωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και αφετέρου να μην υποβληθούν σε ταλαιπωρία οι ευπαθείς ομάδες συνταξιούχων.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόνο στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, οι διασταυρώσεις είχαν εντοπίσει 2.500 συντάξεις που καταβάλλονταν σε «πεθαμένους».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, περίπου 100 εκατ. το χρόνο χάνονται σε συντάξεις που εισπράττονται από συγγενείς συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει.

Το υπουργείο εκτιμά, ότι με την απογραφή και τη διασταύρωση στοιχείων θα εκμηδενιστεί το ποσοστό των πλαστών και παράνομων συντάξεων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.