Ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έδωσε ο οικονομικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, David Lippeatt. Ο κύριος Lippeatt, μιλώντας στο συνέδριο People in Crisis, στο ΕΒΕΑ, χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου την προσαρμογή, που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν πολλές χώρες να φέρουν σε πέρας με επιτυχία τέτοιο πρόγραμμα λιτότητας και εκφράζοντας ταυτόχρονα το θαυμασμό του.

Επέμεινε, πάντως, στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, αφού – κατά τη διάρκεια της ομιλίας του – αναφέρθηκε πάνω από πέντε φορές στην αναγκαιότητα η χώρα μας να μείνει προσκολλημένη στο δρόμο των αλλαγών. «Αυτό είναι το κλειδί», είπε χαρακτηριστικά, «ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει μια μοντέρνα και αυτάρκης στον 21ο αιώνα. Για να γίνει, όμως, αυτό, απαιτείται χρόνος και τεράστια πολιτική βούληση, καθώς πρέπει να ξεπεραστούν αντιλήψεις ετών για κεκτημένα δεκαετιών».

Ο κύριος Lippeatt δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα βασικά βήματα, που πρέπει να κάνει η χώρα μας. Αυτά είναι :

– Ο έλεγχος των δημοσιονομικών για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και τη διασφάλιση της παρουσίας της στην Ευρωζώνη,

– Η δημιουργία δίκαιου, διαφανούς και αποτελεσματικού κανονιστικού περιβάλλοντος και

– Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ερωτώμενος σχετικά, δε δίστασε να στείλει μήνυμα στις αμερικάνικες επιχειρήσεις, που θα ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα μας, σχολιάζοντας ταυτόχρονα τη στάση των μέσων ενημέρωσης στη δημιουργία κλίματος : «Είμαι εντυπωσιασμένος από τις εντυπώσεις, που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης», τόνισε ότι παρουσιάζουν την Ελλάδα στις φλόγες και σε κατάρρευση, όταν μόλις 14 άτομα πετάνε πέτρες στο κέντρο της Αθήνας.

«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικές ευκαιρίες, ταλέντο, ανθρώπινο κεφάλαιο και τεράστιους φυσικούς πόρους, ενώ το πολιτικό και νομισματικό ρίσκο έχει υποχωρήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.