Προωθείται η λειτουργία Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων

Κοινή υπουργική απόφαση ετοιμάζει ο Γ. Βρούτσης


ΕΛΛΑΔΑ
14:07
30/11/2012
Προωθείται η λειτουργία Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων
1
loading

Σχέδιο προδιαγραφών για Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων και Κοινωνικούς Ξενώνες έχει εκπονήσει η κυβέρνηση με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, δημόσιων φορέων και φορέων της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το σχέδιο αυτό θα προωθηθεί με τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Τα Κέντρα Ημέρας Αστέγων θα προσφέρουν στους άστεγους τη δυνατότητα να καλύψουν ανάγκες προσωπικής υγιεινής και να δεχθούν υπηρεσίες υποστήριξης, συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Βρούτσης, «τα Κέντρα Ημέρας μπορούν εν δυνάμει να λειτουργούν, με τη μορφή ξενώνων τύπου ''Επείγουσας στέγασης'', σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών/ακραίων καιρικών συνθηκών».

Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με επικεφαλής τον Δημήτρη Στρατούλη έχουν ζητήσει να υπάρξουν δράσεις για την πρόληψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης και την αποκατάσταση των αστέγων στον κοινωνικό ιστό.

Οι βουλευτές επικαλούνται εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Έλλειψη Στέγης και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων για τους Αστέγους (FEANTSA), που αναφέρουν ότι στην Ελλάδα οι άστεγοι είναι πάνω από 40.000.

Ο κ. Βρούτσης ενημερώνει, επίσης ,ότι στους δήμους της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών κατά περίοδο του χειμώνα, συστήνεται να ορίσουν κλειστούς θερμαινόμενους χώρους, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμοι, σε 24ωρη βάση, κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας κάλεσε, τον περασμένο Φεβρουάριο, τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου, μέσα από τη σύσταση ειδικής επιτροπής, να διερευνηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Μετά από διαβούλευση, συντάχθηκε το σχέδιο προδιαγραφών για τα Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar george1973

    Στη σωστη κατευθυνση και καλό το μέτρο . Δυστυχώς ομως δεν λύνεις ετσι το θεμα . Ειναι ημίμετρα αυτα . Αλλα οκ τουλάχιστον οι ανθρωποι αυτοι να μην πεθάνουν απο το κρυο .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει