Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που αλλάζει τον τρόπο καθορισμού του ύψους των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων (δικηγόροι Τραπεζών, ΝΠΔΔ, ασφαλιστικών εταιρειών κ.λπ.) και περιορίζει παράλληλα την αποζημίωσή τους.

Ειδικότερα, ο κ. Αδαμόπουλος υπογραμμίζει ότι η έκδοση της επίμαχης ΠΝΠ με τον χαρακτήρα δήθεν του κατεπείγοντος «εκφεύγει των ορίων της συνταγματικής νομιμότητας, εγείροντας έτσι μείζον ζήτημα συνταγματικής τάξης και λειτουργίας των κοινοβουλευτικών θεσμών».

Και προσθέτει ότι «ουδόλως πληρούνται οι προβλεπόμενες από το συντακτικό νομοθέτη προϋποθέσεις έτσι ώστε να παραβλεφθεί η συνήθης νομοθετική διαδικασία και να επισπευσθεί – μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μάλιστα εν κρυπτώ και παραβύστω – η ρύθμιση του ζητήματος των αποζημιώσεων των εμμίσθων συναδέλφων, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Τέλος, ο πρόεδρος των Αθηναίων δικηγόρων σημειώνει: «Δεν μπορεί φυσικά να μην σημειωθεί πως αυτή η εντελώς αιφνιδιαστική πρωτοβουλία της εκτελεστικής εξουσίας δημιουργεί επίσης ζητήματα διαφάνειας και ίσης αντιμετώπισης, κλονίζοντας συθέμελα και κατά τρόπο πρωτοφανή την ασφάλεια του δικαίου και προσβάλλοντας τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των απασχολούμενων με καθεστώς πάγιας αντιμισθίας συναδέλφων».