Το θέμα της διαθεσιμότητας και οι επιπτώσεις της στη λειτουργία του δήμου πρόκειται συζητούνται -εκτός ημερησίας διατάξεως- αυτήν την ώρα στο Διοικητικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Κατά τη συνεδρίαση, οι παρατάξεις αλλά και δήμαρχος Αθηναίων θα τοποθετηθούν υπέρ των εργαζομένων.

Στη συνεδρίαση θα παραστούν και θα μιλήσουν επίσης, εκπρόσωποι των εργαζομένων. Αναμένεται να εκδοθεί ψήφισμα υπέρ των εργαζομένων και κατά της πολιτικής απαξίωσης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πρακτικής που προτάσσεται από το Μεσοπρόθεσμο.

Άτυπη συνάντηση είχε το πρωί ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης με εκπροσώπους του Συνδικάτου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ). Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων δημοτικής αρχής και εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση σε ό,τι αφορά τα σοβαρά προβλήματα που ελλοχεύουν πίσω από τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων του δήμου, αφού ήδη, από τις αρχές του 2011 -οπότε έγινε κατάργηση οργανικών θέσεων- υπάρχουν κενά σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του ΔΣ του ΣΕΔΑ Σ. Σταυριανίδης, «ήδη από τις αρχές του 2011 υπάρχουν κενά. Εάν λάβετε υπόψη σας και τις συνταξιοδοτήσεις που μεσολάβησαν είναι εμφανές ότι υπάρχουν σοβαρά κενά σε οργανικές θέσεις διοικητικών. Αυτή τη στιγμή τίθενται σε διαθεσιμότητα κι άλλοι υπάλληλοι με συνέπεια να μην μπορούν σε λίγο καιρό να λειτουργήσουν καίριες υπηρεσίες του δήμου».

Συγχρόνως, η δημοτική αρχή του δήμου Αθηναίων έκανε σαφές ότι θα παράσχει στους εργαζόμενους νομική στήριξη και βοήθεια στις διεκδικήσεις τους. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση, ο νόμος που ψηφίστηκε πάσχει σοβαρά. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σκοπεύει να προχωρήσει στην έκδοση πολλών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νόμος.

Επίσης, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων χωρίς τη συγκατάθεση των δημάρχων. Όπως ορίζει, εντός τριών ημερών μετά τη δημοσίευσή του, υπάλληλοι τίθενται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα χωρίς να απαιτούνται διαπιστωτικές πράξεις από πλευράς δημάρχων. Έτσι, ακόμη, κι αν οι υπάλληλοι παραμείνουν στις θέσεις τους, το πρόβλημα θα παρουσιασθεί αυτομάτως στα εντάλματα πληρωμών, όπου η μισθοδοσία τους θα είναι προσαρμοσμένη στη διαθεσιμότητα.

Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε κατά τη συνάντηση τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο αντίδρασης που έχουν επιλέξει οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι στον δήμο Αθηναίων συνεχίζουν την κατάληψη του κτιρίου της οδού Λιοσίων, όπου στεγάζεται και η διεύθυνση προσωπικού.