Οι προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές πώλησης των ακινήτων παραμένουν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο η υπερβάλλουσα προσφορά ακινήτων, να μένουν αδιάθετα ολοένα και μεγαλύτερος ακινήτων και να μην έχει φάνει ακόμη το φως στο βάθος του τούνελ όσο αφορά την κρίση που διανύει ο κλάδος.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις παρουσιάσεις των ομιλητών στην δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo 2012. Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, τα αδιάθετα προς πώληση ακίνητα (κατοικίες) σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 160.000 και 180.000. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των συναλλαγών παρουσιάσει μεγάλη πτώση που κυμαίνεται στο 40% περίπου το 2012 σε σχέση με το 2011, όταν έχει προηγηθεί μείωση συναλλαγών 30% το 2011 σε σχέση με το 2010.

Ταυτόχρονα οι χρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο συγκεκριμένο τομέα να φθάνουν τα ένα στα πέντε ή σε ποσοστό το 20%.

Όπως είπε ο κ. Μητράκος η κατάσταση όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα χειροτερεύει για έναν ακόμη χρόνο με τις οικοδομικές άδειες να έχουν υποχωρήσει στις 24.000 ετησίως σε σχέση με πάνω από 90.000 πριν την κρίση, ενώ ένας στους δύο εργαζόμενους στον κλάδο έχει χάσει την εργασία του. Οι τιμές στα ακίνητα έχουν υποχωρήσει κατά 21% περίπου σε ονομαστικούς όρους από τότε που ξεκίνησε η κρίση και 30% σε πραγματικούς όρους.

Μιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρος του ομίλου Χαραγκιώνη και της Ελληνικής Επιτροπής ICSC Θεόδωρος Χαραγκιώνης ανέφερε ότι η κατάσταση όσον αφορά τα μισθώματα στο λιανικό εμπόριο είναι ιδιαίτερα αρνητική.

Οι μικροί μισθωτές κατά κανόνα δεν πληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες ενώ οι μεγάλοι ενοικιαστές ζητούν τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο μειώσεις μετά από σχετικές επαναδιαπραγματεύσεις. Έχει σημειωθεί διόρθωση στα μισθώματα που φτάνει και το 75% είπε ο κ. Χαραγκιώνης.

Αναφορικά με την κατάσταση στον τομέα των Γραφείων, είπε ότι παρατηρείται μεγάλη συρρίκνωση και αναζήτηση από μέρους των επιχειρήσεων πολύ μικρότερων χωρών, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, όταν πριν την κρίση ζητούσαν να επεκταθούν σε ακίνητα ακόμη και δέκα φορές μεγαλύτερα από τους χώρους που στεγαζόντουσαν.

Η γενική διευθύντρια της Αθηναϊκής Οικονομικής-Jones Lang LaSalle Δίκα Αγαπητίδου, ανέφερε ότι έχουμε ακόμη λίγο δρόμο ώστε οι τιμές των ακινήτων να φτάσουν τα κατώτερα μισθώματα (αναφορικά με τα γραφεία). Δεν υπάρχει ακόμη προσδοκία ότι για το επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον θα δούμε άνοδο, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις αποδόσεις ακινήτων είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις καθώς ο αριθμός συναλλαγών είναι ελάχιστος.