Για ενδεχόμενη νέα κατάρρευση τμήματος του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει και νέο φονικό τσουνάμι, ανησυχούν πλέον οι επιστήμονες, μετά το τσουνάμι που σημειώθηκε το Σάββατο στην Ινδονησία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 373 ανθρώπους.

«Εκείνο που ο σεισμός προκαλεί στη μετακίνηση του φλοιού της γης στον πυθμένα της θαλάσσης, αυτό ακριβώς το ίδιο αυτό έκανε τώρα η κατολίσθηση», εξήγησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Alpha.

Μάλιστα, ένα ανάλογο, αλλά σφοδρότερο φαινόμενο είχαμε στην Ελλάδα το 1650, όταν εξερράγη το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, που βρίσκεται 6,5 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σαντορίνης, προκαλώντας κατολίσθηση και κύματα έως και 4 μέτρων, που έφτασαν μέχρι την Κρήτη. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 50 άνθρωποι, εκατοντάδες είχαν τραυματιστεί, ενώ είχαν προκληθεί τεράστιες ζημιές.

Όπως ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «Τότε το υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη και από την υποθαλάσσια αυτή έκρηξη εκείνο που προκλήθηκε ήταν ένα πολύ μεγάλο τσουνάμι, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε χθες στην Ινδονησία. Σάρωσε την ανατολική ακτή της Σαντορίνης με πολύ μεγάλη βιαιότητα και έφτασε με ύψος 4 μέτρων και στη βόρεια Κρήτη. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και για τον ελλαδικό χώρο, ειδικά από το ηφαιστειακό κέντρο της Σαντορίνης και του Κολούμπου, και θα πρέπει να μεριμνήσουμε γι’ αυτό και οι επιστήμονες και οι αρχές».