Στον εισαγγελέα Ηρακλείου αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα οι 8 συλληφθέντες από τους Αγίους Δέκα που είχαν στην κατοχή τους από αρχαία νομίσματα μέχρι λαθραία τσιγάρα, όπλα και χασίς. Οι 8 μεσαρίτες πιάστηκαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης των ΤΑΕ Μεσαράς και Ρεθύμνου μαζί με την ομάδα ΔΙΑΣ που περιπολεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών που έκαναν λόγο για παράνομη δραστηριότητα στη ευρύτερη περιοχή.

Η επιχείρηση των διωκτικών αρχών έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη με έρευνες σε σπίτια, μάντρες και αυτοκίνητα των δραστών και συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άνδρες ηλικίας από 22 έως και 65 ετών, για παράβαση του Ν. περί αρχαιοτήτων, κατοχή ναρκωτικών ουσιών και για παράνομη οπλοκατοχή, κατά περίπτωση.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθησαν ένας πατέρας με το γιό του που είχαν στην κατοχή τους 15 αρχαία νομίσματα, δύο άλλοι είχαν στην κάτοχοι τους ένα πιστόλι κρότου και 7 κροτίδες, αρκετά πλήρη φυσίγγια καθώς και ένα πτυσσόμενο γκλοπ.

Ο πέμπτος της παρέας είχε στην κατοχή του ένα μικρό αρχαίο κιονόκρανο, καθώς και 6,9 γραμμάρια χασίς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμα στα χέρια ενός από τους συλληφθέντες βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ακόμα αντικείμενο ελληνιστικής περιόδου καθώς και μία πήλινη βάση φιάλης υστεροβυζαντινής περιόδου (15ου αιώνα).

Επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε έναν από τους 8 συλληφθέντες 3 νομίσματα υστεροβυζαντινής και ενετικής περιόδου καθώς και μία μεταλλική ράβδος, μία ξιφολόγχη, μία νόμιμη καραμπίνα, 50 περίπου φυσίγγια καθώς και ένα παλιό πολεμικό όπλο, 17 πακέτα λαθραία τσιγάρα χωρίς την ταινία γνησιότητας και 41,60 γραμμάρια χασίς. Μάλιστα για αυτή την ποσότητα των τσιγάρων, εξετάζεται τώρα πως κατέληξε στα χέρια του συγκεκριμένου συλληφθέντα και αν αυτός σχετίζεται με την μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων που είχε εντοπιστεί πριν μερικές μέρες στα Αστερούσια.

Τέλος ο 8ος δράστης είχε στην κατοχή του ένα φλόμπερ.

Τα ευρήματα

Συνολικά τα ευρήματα σύμφωνα με την αστυνομία ήταν ένας ηθμός, Ελληνιστικής περιόδου (2ος αιώνας π.Χ.), κυκλικής βάσης, οβάλ σχήματος, ύψους 9 εκ., ένα αρχαίο κιονόκρανο, Βυζαντινής περιόδου (8ος-10ος αιώνας μ.Χ.), με διάμετρο κολώνας 14 εκατοστά και πλευρά βάσης 17 εκατοστά, μία πήλινη βάση φιάλης, Υστεροβυζαντινής περιόδου (15ου αιώνα μ.Χ.) , διαμέτρου 7 εκ., 18 αρχαία νομίσματα, Υστεροβυζαντινής, Ενετικής περιόδου και 5ου αιώνα π.Χ., 1 πολεμικό τυφέκιο, 54 φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων καθώς και άλλα εξαρτήματα και είδη οπλισμού (κάλυκες, κάννη, κλείστρο, κ.α.), 1 μεταλλική σπάθα μήκους λάμας 50 εκ., 2 κυνηγετικές καραμπίνες, 1 ξιφολόγχη, 1 πιστόλι κρότου & 7 κροτίδες, ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους 48,5 γραμμαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 8 συλληφθέντες μένουν στο ίδιο χωριό όμως η δράση τους χαρακτηρίζεται από τις αρχές ξεχωριστή και όχι ομαδική. Ο μεγαλύτερος είναι γεννημένος το 1947 και ο μικρότερος το 1990. Η συντονισμένη ωστόσο επέμβαση των αρχών φαίνεται ότι έγινε στο εν .λόγο χωριό μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που έλεγαν ότι η παράνομη δραστηριότητα ορισμένων είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Την προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Μοιρών.

Πηγή: prismanews.gr