Αμβρόσιος: Κεκτημένο δικαίωμα των ιερέων ο τρόπος μισθοδοσίας τους

Τι είπε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου


ΕΛΛΑΔΑ
21:22
16/11/2018
Αμβρόσιος: Κεκτημένο δικαίωμα των ιερέων ο τρόπος μισθοδοσίας τους
44
loading

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος μέσα από το ιστολόγιό του.

Όπως αναφέρει εισαγωγικά στο κείμενό του ο Μητροπολίτης, δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει μέχρι τέλος τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, καθώς «μία αιφνίδια εντερική ανωμαλία κατά τη διάρκεια της νυκτός μου ανέτρεψε τα σχέδια».

Στην τοποθέτησή του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων είπε τα εξής:

«Μακαριώτατε η Σημερινή Σύνοδος της ΙΣΙ είναι ιστορικής σημασίας! Αυτά, τα οποία θα αποφασίσουμε εδώ σήμερα, θα σφραγίσουν την πορεία της Μητρός Εκκλησίας.

Έχω την γνώμην,

ότι εξετάζουμε το ζήτημα από διαφορετική οπτική γωνία! Υμείς μεν, ως Προκαθήμενος, ατενίζετε το ζήτημα σφαιρικά, ενώ ημείς οι Μητροπολίτες δίνουμε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της μισθοδοσίας του ιερού Εφημεριακού Κλήρου!

Δεν δυνάμεθα να επιστρέψουμε στην Επαρχία Του έκαστος, εάν δεν προσκομίσουμε κάποιες ουσιαστικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη μισθοδοσία των Κληρικών μας από το Κράτος!

Τα όσα σοφίστηκε ο κ Πρωθυπουργός σχετικά με την μισθοδοσία των Εφημερίων συνιστούν εξαπάτησιν και συγχρόνως προδοσίαν! Διερωτώμαι:

Γιατί πρέπει να αλλάξει ο φορέας μισθοδοσίας του Κλήρου; Ο τρόπος της μισθοδοσίας των μέχρι σήμερον δεν αποτελεί «κεκτημένον δικαίωμα» των ιερέων μας; Με ποια δικαιολογία παραβιάζεται και καταργείται αυτό το «κεκτημένον δικαίωμα»;

Εξ άλλου η μισθοδοσία του Κλήρου δεν αποτελεί «φόρο ευγνωμοσύνης» του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των όσων έχει προσφέρει ο Ιερός Κλήρος σε χρόνια δύσκολα, τόσον κατά την περίοδο της σκλαβιάς μας στον Τουρκικό ζυγό για τα τετρακόσια τόσα χρόνια, (βλ. Κρυφό Σχολειό, ιερές Μονές, Γρηγόριος ο Ε΄, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Κερνίτσης Προκόπιος, Αγία Λαύρα, ολοκαυτώματα ιερά κλπ) και δεν συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίας του τόσο στις πόλεις, όσο και στα χωριά μας σε καθημερινή βάση! Ο συνυπολογισμός της εκκλησιαστικής περιουσίας στο νεώτερο Ελληνικό Κράτος αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μιάς αέναης και πολύτιμης προσφοράς της Εκκλησίας στο Γένος των Ελλήνων!

Ο κ. Πρωθυπουργός ψεύδεται και εξαπατά τον Ελληνικό Λαό, όταν ομιλεί περί των Εφημερίων μας ως «Δημοσίων Υπαλλήλων». Οι Ιερείς μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ! Είναι «θρησκευτικοί λειτουργοί!». Τα όσα σήμερα συζητούνται ισοδυναμούν με το να αποστέλλουμε τους Εφημερίους μας στο «εκτελεστικό Απόσπασμα!».

Εξ όσων γνωρίζω όλοι οι Έλληνες είμεθα ίσοι ενώπιον του Νόμου! Σας ερωτώ, λοιπόν:

α) Πως είναι δυνατόν οι Εφημέριοι της Κρήτης και της Δωδεκανήσου σήμερα, ου μην αλλά και των Νέων Χωρών αύριον, (τις οποίες θα ασφαλώς και προσαρτήσει ο Πατριάρχης μας), να μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι Εφημέριοι της λεγομένης Παλαιάς Ελλάδος θα έχουν αποβληθεί στο καλάθι των αχρήστων του Ελληνικού Δημοσίου;

β) Σας ερωτώ επίσης: Πως είναι δυνατόν οι Μουφτήδες της Θράκης να μισθοδοτούνται από το Υπουργείο των Εξωτερικών και οι Εφημέριοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας να «εξωπετάγωνται;» Τι περισσότερο έχουν προσφέρει οι Μουσουλμάνοι ιερωμένοι στο Ελληνικό Έθνος; Αδελφοί και Πατέρες, ας συνέλθουμε! Η κατάσταση είναι εξόχως σοβαρά! Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν μπορεί να εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά!» Απλώς μας εξαπατά!

γ) Υπάρχει ένα ακόμη σημείον, το οποίον οφείλω να σας υπογραμμίσω: Στην υπόθεση της μισθοδοσίας του Κλήρου κυριαρχεί πολύ σκοτάδι, και επομένως δολιότης! Η Κυβέρνησις των ΣΥΡΙΖΑ μας εμπαίζει απροκαλύπτως! Πολύ πρό της συναντήσεως των Δύο Κορυφαίων, του Αρχιεπισκόπου μας και του Πρωθυπουργού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Ξυδάκης έθεσε το θέμα της μετατροπής του φορέως μισθοδοσίας των Εφημερίων μας! Ιδού τι είπε: «Το Δημόσιο πληρώνει 200 εκατ. Ευρώ για 9.000 ιερείς “δημόσιους υπαλλήλους“. Η Πολιτεία θα μπορούσε να συνδράμει με αποζημίωση έναντι των πολλών διαμφισβητούμενων περιουσιακών σχοιχείων της Εκκλησίας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

Συνεπώς το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα συναφή προβλήματα πρέπει να ΔΙΑΧΩΡΙΣΘΕΙ από το θέμα της μισθοδοσίας του Εφημεριακού Κλήρου!

«Το Δημόσιο πληρώνει 200 εκατ. Ευρώ για 9.000 ιερείς “δημόσιους υπαλλήλους“. Η Πολιτεία θα μπορούσε να συνδράμει με αποζημίωση έναντι των πολλών διαμφισβητούμενων περιουσιακών σχοιχείων της Εκκλησίας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» (βλ. Romfea.gr της 30.10.2018).

Συνεπώς το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα συναφή προβλήματα πρέπει να ΔΙΑΧΩΡΙΣΘΕΙ από το θέμα της μισθοδοσίας του Εφημεριακού Κλήρου!

Εξαιτούμενος την ανοχήν Σας, θα ήθελα να μου επιτραπεί να αποχωρήσω εκ της Συνεδρίας, διά λόγους υγείας, Σας υποβάλλω δε 1) ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ του ιερού Εφημεριακού Κλήρου των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας, και 2) Ένα Υπόμνημα, δηλ το κείμενον της αγορεύσεώς μου, όπερ περιέχει τις θέσεις μου και τίς απόψεις μου επί του συζητουμένου ζητήματος, το οποίον δεν θα αναγνώσω, αφού απέρχομαι της Αιθούσης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

44
σχόλια
 1. avatar Λοιπον

  Λοιπον,να αφησουν την υποκρισια οι παπαδες.Και δεν εννοω βεβαια τον απλο τιμιο αγαθο παπα που υπηρετει την εκκλησια το εκκλησιασμα και την Ορθοδοξια .Μιλω για τους αρχιερεις που νοιαζονται μονο για τα εσοδα της εκμεταλλευσης της εκκλησιαστικης περιουσιας της οποιας τα εσοδα τα σπαταλουν για τη καλοπεραση τους Δεν τους νοιαζει βεβαια αν ο απλος παπας θα λεγεται δημοσιος υπαλληλος αφου ουτως η αλλως απο τον κρατικο κουρβανα θα πληρωνεται.Η μισθοδοσια του ειναι εξασφαλισμενη.Το ξαναγραφω,το μονο που τους νοιαζει ειναι τα εσοδα της περιουσιας στα οποια ο απλος παπας δεν εχει οικονομικο οφελος.Ας αφησουν λοιπον τις ...παπαδιαριες τους οι μητροπολιτες και τα τσιρακια τους που τους βοηθουν στη συλλογη των εισπραξεων υπερ των ...ιερων επι-σκοπων.Και οσο πιο πολυ αντιδρουν,τοσο πιο πολυ ο κοσμος τους σιχαινεται καθ ο μεσα απο την αντιδραση τους
  , πειθουν το λαο ετι περισσοτερο για την πραγματικη τους σκοπιμοτητα.

 2. avatar Χαζοκυρηκας

  Αμβροσιε οταν πετσοκοβαν μισθους και συνταξεις του κοσμου οι σαμαροβενιζελοι , εκανες τον ψοφιο κοριο!!!

  1. avatar Το ψοφιο

   Κορακι εκανε!

 3. avatar Δαρβίνος

  Μάλλον στά νιάτα του ο Αμβρόσιος άκουγε τους ABBA...money money must be funny...

 4. avatar Ο ….γνωστος αμβροσιος

  Εσεις νομιζετε οτι ο αμβροσιος ενδιαφερεται για το απο που θα πληρωνεται;Για την εκκλησιαστικη περιουσια Καλαβρυτων ενδιαφερεται ο κυριος.Απομυζα τις εισπραξεις των κατα τοπους εκκλησιων και τα ενοικια απο τα σπιτια καιχωραφια που ανηκουν στην εκκλησιαστικη περιουσια της περιφερειας του.Ο δε λογος του μονο θρησκευομενο παπα δεν θυμιζει.Απαισιος,συμφεροντολογος,απανθρωπος με τους παπαδες της περιφερειας του.Ενα κακο παραδειγμα που διωχνει τους πιστους στον Χριστο απο τις ενοριες.

 5. avatar γιάννης λύρας

  Σωστά τα λέει ο Μητροπολίτης. Έχουμε Μουσουλμανοποιηθεί και βάλαμε τους αντίχριστους πάνω από τη Χριστιανοσύνη. Μα τι λέμε τώρα, αφού ο Τσίπρας ανήκει σε στοά, τι θα περίμενες διαφορετικό από αυτό;;

  1. avatar Αρχιμιδης

   δεν υπαρχουν στοες, υπαρχουν οικονομικα συμφεροντα και μονο! οι μικροι πρεπει να εκτιμουν σωστα και να βριδκονται δτην πλευρα του εκαστοτε νικητη!

 6. avatar Δεν…..

  Όλοι μιλάτε για τους ιερείς αλλά για τους μουφτηδες μουσουλμανους κανένας.... Α!!!!!! Ξέχασα φοβάστε μην σας πουν ρατσιστές, φασίστες χουντικους και όλα όσα συνηθιζονται να ακούγονται στις μέρες του σύριζα.... Πόσο λυπάμαι............ Καληνύχτα Ελλάδα, καληνύχτα Δημοκρατία...

  1. avatar Please

   Don't go...

 7. avatar ghost.rider

  Το να εισαι ΠΑΠΑΣ ειναι πολυ καλη ΜΠΙΣΝΑ. Ξυνεσαι απο Δευτερα μεχρι Παρασκευη.
  Το Σαββατο πας για εσπερινο. Και την Κυριακη κανεις την θεια λειτουργια.
  Βασικα δουλευεις Χριστουγεννα - Πασχα. Και αν σου κατσει κηδεια-γαμος-βαφτισια...
  ΕΕΕΕ... τοτε εχεις και τα τυχερα σου...
  200.000.000ευρω/9000 ρασοφοροι=22222ευρω ανα ετος και εκαστος.
  αρα 22222/12=1851ευρω ανα μηνα...μικτα.
  Και να σκεφτει καποιος οτι υπαρχουν ανθρωποι που ζουν με 300 το μηνα.
  ΤΕΛΙΚΑ...
  Οι παπαδες πρεπει να αμοιβονται απο την εκκλησια και οχι το κρατος.
  Το κρατος πρεπει να επιστρεψει στην εκκλησια ΟΛΗ την περιουσια που
  πηρε απο αυτην. Η εκκλησια να εκμεταλευτει οικονομικα την περιουσια της,
  για να μισθωδοτει τους παπαδες της.
  Καθε παπας εφοσον επιθυμει θα μπορει να εξασκει ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΥ.
  Τα μοναστηρια να φορολογηθουν με εκκλησιαστικο φορο στα αντικειμενα που
  πουλουν στους πιστους , και αυτος ο φορος να διδεται για την μισθοδοσια των
  παπαδων.
  Θα μπορουσαν επισης οι πιστοι μιας εννοριας να αποδιδουν ενα μικρο ποσο καθε
  χρονο για τον παπα τους.
  ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ.
  (και κακως το επαιρναν μεχρι τωρα).

  1. avatar Καψώλας

   Πολύ σωστός αγαπητέ και συμφωνώ στα πάντα. Να συμπληρώσω ότι σήμερα δεν γίνεται σωστή διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Π.χ. κεντρικότατα ακίνητα παραχωρούνται έναντι μηδαμινού και συμβολικού ενοικίου σε "ημετέρους" της εκκλησίας. Επίσης οι δεσποτάδες ζουν μες τη χλίδα και είναι ισόβιοι. Φτάνουν στα 90 και έχουν λόγο και παίρνουν καθοριστικές αποφάσεις!

  2. avatar Καλέ μου..

   Εσύ , με αυτές τις "γνώσεις " γιατί δεν έγινες παπάς για να είσαι βολεμένος ;
   Άρα μόνο λόγια για να κάνουμε τον "έξυπνο".

 8. avatar Δον Χουάν

  Αβρόσιε στη σύνοδο της Κρήτης αναγνώρισαν τις αιρέσεις ως εκκλησίες και εσύ τους μνημονεύεις. Ουαί ημήν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές προδότες της πίστεως

 9. avatar ΩΙΜΕ

  "Ο Θεός τιμωρεί και τους Αμερικανούς με φωτιά γιατί ψήφισαν Τραμπ."
  Μητροπολίτης Αμβρόσιος

 10. avatar ποντικας ο μεγαλοπρεπης

  αμβροσιε, ο τροπος που μιλας για τον πρωθυπουργο με τον ορο "εξαπατα" σε πεταει εξω απο το πνευμα της εκκλησιας!

  1. avatar Λέω εγώ τώρα..

   Γιατί κύριε ποντικέ θίχθηκες ; Ο τσιπρόκιο
   κάνει τίποτε άλλο από το να εξαπατά τον κόσμο ή ζείς σε άλλη χώρα και δεν παίρνεις
   χαμπάρι ;

 11. avatar 321

  αιφνίδια εντερική ανωμαλία κοινώς κόψιμο

 12. avatar PANKO

  Κσκώς ασχολείστε με ό.τι λέει αυτό το ρασοφόρο διαταραγμένο φασιστοειδές...

  1. avatar Σωστά..

   ..αλλά ανθρωπάκο και εσύ ασχολήθηκες !

   1. avatar Ενώ

    Αν το διαταραγμένο φασιστοειδές είναι κουστουμοφόρο, με γραβάτα ή χωρίς, δεν έχεις πρόβλημα...

 13. avatar σταματήστε τη λεηλασία του παγκαρίου

  Να τεθούν οι μητροπολίτες εκτός Νόμου.
  Να σπάσει επί τέλους ο Γύψος της κοσμικής Εκκλησιαστικής εξουσίας και των εκπροσώπων του διαβόλου.
  Παππούλη ο μόνος θεός που αναγνωρίζεις, σύμφωνα με όσα δηλώνεις, είναι το ΧΡΗΜΑ και όχι ο Θεός της Χριστιανικής Αγάπης, γι' αυτό δεν σου αξίζει ούτε η περιφρόνησή μας.
  ΟΥΣΤ.

  1. avatar Σωστά..

   "καλό"(;) το μανιφέστο σου , αλλά έχει παλιώσει..έχει το μαγαζί τίποτε πιό φρέσκο;

 14. avatar Σολων

  Κεκτημένο δικαίωμα η ορθοδοξία να σε πεταξει εξω απο αυτην.
  Και τι σε νοιάζει εσένα Αμβροσιε η μισθοδοσία των ιερέων, αφου δεν θα ζεις για να το δεις.

  1. avatar Καλέ μου..

   Εσύ θα ζείς ;

 15. avatar Τι δεν καταλαβαινετε ;;

  Χωρις μισθο δημοσιου, δεν "πιανουν" οι αφορισμοι!!

 16. avatar alex

  Για τα ίδια κεκτημένα μας τα χουν πρήξει οι δημόσιοι υπάλληλοι που τους κοψαν τους υπερογκους μισθούς, για υπηρεσίες που δεν προσφέρουν .Καθότι οι περισσοτεροι τα ξύνουν.Όμως όσων αφορά άλλη ομάδα και δη τους ιερεις που είναι σε άλλη πλευρά απο αυτή του Συριζα αρχίζουν τις τσιριδες να απολυθούν.Να απολυθούν εδώ και τώρα 200000 ΔΥ για να αναπνεύσει η οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας.Άχρηστοι είναι.

  1. avatar Και

   Οι παπαδες να μενουν?

  2. avatar “Αρχοντα”..

   ...μείνε ήσυχος ..Από βδομάδα θα γίνει πράξη η πρωτοποριακή ιδέα σου !
   Με τέτοιους εγκέφαλους πως να μην προοδέψει αυτή η χώρα !

 17. avatar Πως το`χε πει ο νεαρος ιερεας;;

  "Βγαλε επι τελους τον σκασμο"!!

 18. avatar Μστ

  Ας τον μαζέψει κάποιος τον φασίστα χριστιανοταλιμπάν μ' αυτά που ξεστομίζει..."κεκτημένα δικαιώματα" κερδίζονται μόνο με ταξικούς και εργατικούς αγώνες...πότε αγωνιστήκατε ρε παπάδες για να απαιτείτε κιόλας..??

  1. avatar YNWA

   Παίζουν τάβλι μέσα απο το ράσο...

  2. avatar Τέκνον μου..

   Εσύ ,πέρα από το άραγμα στον καναπέ, πότε
   αγωνίσθηκες για κάτι , ώστε να δικαιούσαι
   να ομιλείς ;

 19. avatar Rip

  Εν αρχή ήν το Χρήμα! Και το Χρήμα ήν προς τον κλήρον, και κλήρος ήν το Χρήμα! Πάντα δι΄ αυτού εγένετο, και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ο γέγονεν!
  Η χούντα της εκκλησίας αποκαλύπτεται... Μην πειράζετε τα λεφτά μας! Θα σας πάρει ο διάολος!

  1. avatar Τί λες;

   Εσύ παιδάκι δείχνεις ότι είσαι υπεράνω χρημάτων ! Να σε χαίρεται η θεία σου..

 20. avatar Κοκο

  Η κυβέρνηση είναι για γέλια,
  σε αναντιστοιχία αυτών που έλεγε με αυτά που πράτει , ακόμα και για σας τις βδέλλες της κοινωνίας σας αντιμετωπίζει με επιοικια που δεν συνάδει με τον όρο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας.
  Το ταμείο της εκκλησίας να σας πληρώνει και αν δεν έχει να μην πληρώνετε λειτουργοί δεν είστε;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει