Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξαιρεθούν από την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για την εγγραφή τους στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών, οι έμποροι που είναι εγκατεστημένοι και δραστηριοποιούνται στις λαχαναγορές της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Λάρισας, του Βόλου και των Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι με την υπ’ αριθμ. 230/20798/5-3-2012 κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι έμποροι που είναι εγκατεστημένοι στις Κεντρικές Αγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής, για την εγγραφή τους στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011. Η εξαίρεση αυτή, πραγματοποιήθηκε, διότι οι Οργανισμοί των Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι δυνατός ο έλεγχος τους.

Όμως, όπως σημειώνει η ομοσπονδία, στην Ελλάδα λειτουργούν οργανωμένες λαχαναγορές στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στο Βόλο και στα Χανιά. «Οι έμποροι που είναι εγκατεστημένοι σε αυτές, εποπτεύονται και ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διαθέτουν δε μόνιμη και γνωστή επαγγελματική εγκατάσταση. Ως εκ τούτου ζητάμε να εξαιρεθούν από την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για την εγγραφή τους στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν.3955/2011, οι έμποροι που είναι εγκατεστημένοι και δραστηριοποιούνται στις λαχαναγορές της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Λάρισας, του Βόλου και των Χανίων».

Όσο αφορά την δυνατότητα εγγραφής στο ανωτέρω Μητρώο των επιχειρήσεων συσκευασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων αλλά και των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, προτείνεται να εγγράφονται στο Μητρώο Εμπόρων, μόνο όσοι από αυτούς έχουν ιδιόκτητες ή μισθωμένες εγκαταστάσεις για τη συσκευασία και τυποποίηση προϊόντων με άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης καθώς τα αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, πρέπει να τυποποιούνται και να συσκευάζονται.