Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νόμιμοι μετανάστες στη χώρα μας, εξετάστηκαν σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι σωματείων των μεταναστών απ’ όλο τον κόσμο, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νόμιμοι μετανάστες είναι η διαδικασία χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, καθώς και ο εξορθολογισμός του νομικού μεταναστευτικού πλαισίου.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Αθανασίου δήλωσε, ότι «ο ελληνικός λαός δεν διακατέχεται από αισθήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού και θεωρεί τους νόμιμους μετανάστες ως κομμάτι του ελληνικού κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής διαδικασίας». Διευκρίνισε, ότι είναι άλλο το ζήτημα της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης, «που πρέπει να αντιμετωπιστεί, με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικά».

Επίσης, ο κ. Αθανασίου είπε επίσης, ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει κατανόηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιώνετε μακριά από την πατρίδα και τις οικογένειές σας και για το λόγο αυτό θα πράξει ό,τι είναι πρόσφορο για την ομαλή ένταξή σας στην ελληνική κοινωνία».