Η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμφωνιών έναντι άλλων συμβάσεων- κλαδικών ή ακόμα και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας- είναι το τελευταίο μέτρο που έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα που έχουν ήδη νομοθετηθεί για τα εργασιακά.

Μαζί με το μέτρο αυτό προωθείται από το υπουργείο Εργασίας και νέο καθεστώς για τη διαιτησία, καθώς και η κατάργηση της επέκτασης (με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων) των συμβάσεων εργασίας σε όσους εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε αμφισβήτηση και υπονόμευση του θεσμού των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατ΄ επέκταση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Σε επιστολή-παρέμβαση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η Συνομοσπονδία αναφέρεται στις επιχειρούμενες «άδικες, αντεργατικές και αντισυνταγματικές αλλαγές στον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (κλαδικές και επιχειρησιακές) κατ΄ απαίτηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου της 6ης Αυγούστου».

Τα συνδικάτα προετοιμάζονται πυρετωδώς για το συλλαλητήριο του Σαββάτου, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ