Η Ιρένα Κάρλοβα, βολεϊμπολίστρια με την εθνική ομάδα της τότε Τσεχοσλοβακίας διέφυγε τον Αύγουστο του 1988 κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στην Ολλανδία, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Η φανέλα της από το βόλεϊ είναι ένα από τα περίπου 150 εκθέματα που συμπληρώνουν την έκθεση Outcast Europe Exhibition, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, στις 7:30 μ.μ., στο πρώην ξενοδοχείο Μπάγκειο στην Ομόνοια, που τώρα ανακαινίζεται και που, μεταξύ άλλων, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

Από το χωριό Γαλλιμή στην Τουρκία η Καλλιόπη Χριστοδούλου ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα το 1922. Στο χωριό οι σχέσεις Ελλήνων-Τούρκων ήταν καλές. Όταν όμως ενημερώθηκαν για τους διωγμούς και τις σφαγές, αποχώρησαν εγκαίρως. Η εγγονή της δάνεισε το προικοσύμφωνο της γιαγιάς της στην έκθεση. Άλλο έκθεμα: το χρυσό του ρολόι που αγόρασε ο Καντίρ το 1998 στο Αφγανιστάν και που το φοράει ακόμα σήμερα. Στην Ελλάδα ο Καντίρ ήρθε το 2001.

Προσωπικά αντικείμενα από ανθρώπους στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την πρώην Γιουγκοσλαβία και Τσεχοσλοβακία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Τουρκία συνδέονται με ιστορίες φυγής, εκτοπισμού, ανταλλαγές πληθυσμών, πολέμους. Ένα ταξίδι στο χρόνο, καθότι τα εκθέματα διατρέχουν μια περίοδο από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα. Παράλληλα, οι παραπάνω χώρες μπορούν να συνδεθούν με τη σύγχρονη διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες προς την Ευρώπη, όπως αναφέρει ο Νίκος Παπακώστας, μέλος της διοργανώτριας οργάνωσης Interalia. «Η έκθεση δίνει στον επισκέπτη ένα σημείο θέασης απ’ όπου μπορεί να αντικρίσει τη συλλογική ιστορία ως προσωπική ανάμνηση. Για το σπίτι που έμεινε πίσω. Για το νέο σπίτι που βρίσκεται μπροστά», εξηγεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προηγήθηκαν πέντε ακόμη εκθέσεις σε Τσεχία, Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, ενώ μέρος της έκθεσης αποτελούν ζωγραφικά έργα καλλιτεχνών ομάδας ΕΝ – ΦΛΩ του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ξένων εικαστικών.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου, όλη την εβδομάδα, 12:00 με 20:00 και Κυριακή 11:00 με 18:00 με ελεύθερη είσοδο.