Οδύνη και θλίψη προκαλεί η μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συμβεί στη Χίο σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτή Χίου Κωστή Μουσουρούλη, όπου για 3 συνεχόμενες μέρες οι φλόγες «καταπίνουν» το νησί.

«Εδώ και δύο ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας τεράστιας οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους. Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει: Οχήματα, πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οργανωμένοι εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη μάχη» είπε ο κ. Μουσουρούλης.

Ο κ. Μουσουρούλης, συνεχάρη τους πυροσβέστες «που μάχονται με αυτοθυσία» και τις ένοπλες δυνάμεις «που δίνουν το παρών στα μέτωπα, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες». Ο υπουργός ευχαρίστησε τους ομολόγους του Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο «για την άμεση ανταπόκρισή τους και την αποστολή όλων των διαθέσιμων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο».

«Το επόμενο βήμα, μετά την κατάσβεση, είναι να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή κρινόμαστε όλοι. Όσοι κάνουν μικροπολιτική πάνω στις στάχτες κρίνονται και αυτοί» επισήμανε.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν όλη τη νύχτα μάχη στο Πυργί και στους Ολύμπους της Χίου, αλλά και στην περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς.

Πρώτος στόχος, η σωτηρία του χωριού Πυργί, γνωστού για τα σπίτια του αλλά και την παραγωγή της παγκοσμίως γνωστής μαστίχας, στην οποία συμβάλει περίπου κατά 20 με 25%. Ανάλογη η προσπάθεια και στους Ολύμπους. Ένα τρίτο μέτωπο καίει στην περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς. Επίσης, όλο το βράδυ η φωτιά έκαιγε στην περιοχή της Ελίντας, στα βόρεια και δυτικά του νησιού, όπου πλησιέστερος οικισμός είναι το χωριό της Σιδηρούντας.