Κίνημα «δεν πληρώνω» στο Άγιο Όρος

Αντιδράσεις για τη φορολόγηση με 20% στα ακίνητα των μονών


ΕΛΛΑΔΑ
21:15
19/08/2012
Κίνημα «δεν πληρώνω» στο Άγιο Όρος
17
loading

H παρακράτηση των φόρων απευθείας από τους ενοικιαστές για τα ακίνητα των μονών εκτός του Αγίου Ορους, στην οποία προχώρησε εσχάτως το υπουργείο Οικονομικών, μετά την άρνηση των Αγιορειτών να συμμορφωθούν εδώ και δύο χρόνια με όσα προβλέπει ο νόμος 3842/2010 για την καταβολή φόρων με συντελεστή 20%, τους έβγαλε από τα... ράσα.

Θεωρούν μάλιστα, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Έθνος της Κυριακής, ως κόκκινο πανί τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, για το γεγονός ότι οι ΔΟΥ έπιασαν δουλειά και αφού εντόπισαν τα ακίνητα των μονών και τα συμβόλαια με τους ενοικιαστές -ανάμεσά τους και πολλοί φορείς του Δημοσίου- απαίτησαν να γίνεται απευθείας η κατακράτηση του φόρου που αναλογεί και το υπόλοιπο ποσό να αποδίδεται στις μονές.

Την περασμένη Δευτέρα και ενώ η μαυρίλα από τα αποκαΐδια και η μυρωδιά από τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε τα δάση μεγάλου μέρους τους Αγίου Ορους, ήταν έντονα πάνω από τον Αθω, στις Καρυές έσπευδε να συνέλθει η Διπλή Ιερά Σύναξη, το ανώτατο Οργανο της αθωνικής πολιτείας, με τη συμμετοχή των περισσοτέρων ηγουμένων των 20 μονών και όλων των εκπροσώπων τους. Για να ασχοληθεί πρωτίστως με το θέμα της φορολογίας και δευτερευόντως με το θέμα της φωτιάς. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στο Αγιον Ορος και το περιβάλλον του, κατακαίοντας πάνω από 50.000 στρέμματα, τα πράγματα ήταν ευκολότερα.

«Ανέπεμψαν ευχαριστήριο δέηση στην Υπεραγία Θεοτόκο για τη θαυμαστή επέμβασή της την καίρια στιγμή για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς», αναφέροντας την έντονη βροχόπτωση που «ήταν η απάντηση στις έντονες δεήσεις των Πατέρων του Αγίου Ορους». Το σκηνικό όμως της φωτιάς και της καταστροφής φαίνεται πως δεν ερέθισε τόσο πολύ κάποιους από τους Αγιορείτες, όσο η ενέργεια της ελληνικής πολιτείας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για τον ελληνικό λαό, να εφαρμόσει έναν νόμο, μετά δύο χρόνια αδράνειας και άρνησης των Αγιορειτών και να εισπράξει τους φόρους που αναλογούν για τα έσοδα από τα ακίνητα των μονών εκτός του Αγίου Ορους.

Αυτό που επικαλούνται είναι ότι με τα φορολογικά μέτρα της ελληνικής πολιτείας αναιρείται το αυτοδιοίκητον του Αγίου Ορους, η αυτοτέλεια και η αυτοδυναμία του κλπ.

Βέβαια τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της Σύναξης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, καθώς και όσα περιλαμβάνει η ίδια η επιστολή που στάλθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθεί. Πιο θορυβώδεις και έντονοι στις αντιδράσεις τους ήταν οι εκπρόσωποι των μονών Ξενοφώντος και Παντοκράτορος, ενώ ο χαμηλών τόνων πρωτοεπιστάτης, π. Μάξιμος ο Ιβηρίτης, προσπαθούσε μάταια να επιβάλει την τάξη.

Από το Βατοπαίδι δεν παρευρέθη ο ηγούμενος Εφραίμ που δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το μοναστήρι, λόγω της γνωστής απόφασης των περιοριστικών μέτρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνεχίζει να κινεί τα νήματα και στο θέμα αυτό παρασκηνιακά. Το Βατοπαίδι εκπροσώπησαν ο π. Τιμόθεος και ο π. Ευδόκιμος, που δεν πήραν τον λόγο, ωστόσο πληροφορίες φέρουν ότι η γραμμή από τη μονή είναι να κρατηθούν υψηλοί τόνοι και να παιχτεί το χαρτί της Ρωσίας και άλλων ορθόδοξων χωρών.

Στην Ιερά Σύναξη οι Αγιορείτες κάλεσαν και ορισμένους νομικούς, ανάμεσά τους και τον πρώην βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Πολιτικής Ανοιξης, (εκλέχτηκε στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993) και άλλοτε στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, δικηγόρο Θεσσαλονίκης, Αναστάσιο Νικόπουλο. Ο τελευταίος τους συνέστησε να προχωρήσουν σε ανακοπή της απόφασης προσφεύγοντας στο ΣτΕ, αλλά οι μοναχοί αντέδρασαν.

«Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τον νόμο, συνεπώς δεν μπορούμε να τον προσβάλουμε. Αν κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του νόμου, θα είναι σαν να τον αναγνωρίζουμε και απλώς διαφωνούμε μαζί του», είπαν και απέρριψαν την πρόταση. Με το ίδιο επιχείρημα αρνήθηκαν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, όπως πρότειναν νωρίτερα άλλοι νομικοί, τους οποίους συμβουλεύτηκαν ηγούμενοι μονών, που διαθέτουν σημαντική περιουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εκφράσεις όπως «δεν πάει άλλον», «τέρμα τα ψέματα και η κοροϊδία», «δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση», «δεχτήκαμε αμέτρητες υποσχέσεις, όχι άλλες», ακούστηκαν στη διάρκεια της Σύναξης, που κράτησε πολλές ώρες. Ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, διακόπηκε το μεσημέρι και επαναλήφθηκε στις 7 το απόγευμα για να ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, ενώ το ανακοινωθέν εκδόθηκε την επόμενη μέρα.

Ρόλο... πυροσβέστη ανέλαβε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αρ. Κασμίρογλου, που εμφανίστηκε προς το τέλος της Διπλής Ιεράς Σύναξης, και επιχείρησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ενώ τους ενημέρωσε ότι έκλεισε ραντεβού με τον υφυπ. Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη. Τους είπε ότι ο τελευταίος δέχτηκε να επισκεφτεί το Αγιον Ορος ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να ακούσει τις αντιρρήσεις τους στο θέμα της φορολόγησης, εκείνοι όμως απάντησαν πως δεν θα παραστούν σε μια τέτοια σύσκεψη, θεωρώντας τον υφυπουργό ως ανεπιθύμητο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κασμίρογλου κλήθηκε να απαντήσει αν ο ίδιος εμπιστεύεται την κυβέρνηση, για να υπάρξει από την πλευρά του αμηχανία.

Στην επιστολή προς Σαμαρά μιλούν για χούντα
Ετοιμοι για πόλεμο με... εισαγόμενα πυρομαχικά

Σκληρή γλώσσα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Αγιορείτες στην επιστολή που στάλθηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Οι μοναχοί δηλώνουν αποφασισμένοι να κοινοποιήσουν το θέμα και να ζητήσουν στήριξη έπειτα από απευθείας επαφές που θα έχουν -και μάλιστα άμεσα- με τις ηγεσίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, που άμεσα ενδιαφέρονται για το Αγιον Ορος λόγω και των μακροχρόνιων σχέσεων και δεσμών που έχουν με συγκεκριμένα μοναστήρια και με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην επιστολή τους στον κ. Σαμαρά αναφέρουν πως ουδέποτε επίσημη πολιτεία νομοθέτησε μονομερώς, «πλην της περιόδου της χούντας».

«Εκφράσαμε την αγωνία και την αγανάκτησή μας στον πρωθυπουργό και σε όσα μας υποσχέθηκε και αν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση, θα μας βρει απέναντί του» μας είπαν μοναχοί.

Σύμφωνα με τους Αγιορείτες μοναχούς, το κράτος τους ζητά το 20% των ενοικίων, κυρίως σε κτίρια των μονών που νοικιάζουν δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, την καταβολή του ΕΤΑΚ, καθώς και την καταβολή αναδρομικά του φόρου που δεν έχουν πληρώσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως λένε, να μειώνονται τα έσοδά τους και να μην μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια που έχουν πάρει. Επικαλούνται επίσης ότι πολλά από τα ακίνητα είναι πλέον ξενοίκιαστα και σε άλλα έχουν δεχτεί μείωση στα ενοίκια έως και 40%, ενώ οι εφορίες άρχισαν να παρακρατούν ποσά με βάση τα αρχικά συμβόλαια.

Προθεσμία ενός μήνα
Παρά τις όποιες αντιθέσεις, η ανακοίνωση-προειδοποίηση της Σύναξης προς την ελληνική Πολιτεία εγκρίθηκε, όπως συνηθίζεται πάντα, ομόφωνα. Παρασκηνιακές πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των 20 μονών του Αγίου Ορους να δίνουν προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να προχωρήσει «στην ποικιλοτρόπως υπεσχημένη νομοθετική ρύθμιση» για την αναίρεση της φορολογίας και στη νέα Διπλή Ιερά Σύναξη, που αυτή τη φορά είναι προγραμματισμένη για τις 2 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσουν για σκλήρυνση της στάσης τους.

Αυτό που μεταφέρεται είναι ότι θα συνταχθούν και θα σταλούν επιστολές προς τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας καθώς και την ΕΕ και τις ΗΠΑ ζητώντας... ακρόαση για να θέσουν το αίτημά τους για «θεσμική υποστήριξη του Αγίου Ορους».

Διοχετεύουν μάλιστα ότι έχουν εξασφαλισμένη την υποστήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι διατεθειμένος να παρέμβει υπέρ τους στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ στρέφονται και προς τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλες ώστε να μη φανεί ότι μεροληπτούν μόνο προς τις χώρες που ασπάζονται την Ορθοδοξία. Ορισμένες ενέργειες μάλιστα, που έγιναν από τους Αγιορείτες και στη διάρκεια της πρόσφατης φωτιάς, προσπαθώντας να δώσουν ρόλο σε ομόδοξες χώρες, επιχειρείται να εμφανιστούν ως μια προειδοποίηση προς την ελληνική Πολιτεία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar laros

  Προταση : Να συνταξιοδοτουνται απο την ΤΟΡΚΑΣΟ , οχι απο τον ΟΓΑ , και να περιθαλπτονται καταβαλλοντας μετρητοις τα νοσηλεια τους γιατι τωρα επιβαρυνουν του ΕΛΛΗΝΕΣ φορολογουμενους
  Αυτο για αρχη

 2. avatar Alex

  μάλιστα, πιο πολύ τους ενδιαφέρει το χρήμα παρά η φωτιά που παραλίγο θα τους έκανε στάχτη , κρίμα, έχουνε ξεφτιλίσει εντελώς την υπόσταση του θεού και της εκκλησίας κρυβόμενοι από πίσω τα

 3. avatar xaroula

  Κηφήνες και με το νόμο!

 4. avatar nikolaos

  εμείς δεν αναγνωρίζουμε το νόμο ,έτσι εεε,τι λέτε ρε χαϊβάνια τι νομίζετε πως είστε,κάντε και καμία δέηση εκεί που ξέρετε να σας πάρη να τελειώνουμε με εσάς,άντε [...].

 5. avatar Anastasis

  Ναι γιατι λιγη περιουσια εχει η εκκλησια. Πρεπει δηλαδη να μην πληρωσει και να τα πληρωσει ο υπολοιπος κοσμακης. Ανεξαρτητη αρχη η εκκλησια το ελληνικο κρατος πληρωνει τους παπαδες... Αν ειναι δυνατον. Αλλα αυτη ειναι η υποκρισια της εκκλησιας. Σε αυτες τις ιδιαιτερως δυσκολες στιγμες που η εκκλησια με την ΤΡΟΜΕΡΗ περιουσια που εχει θα επρεπε να στηριξει τον ελληνικο λαο φτιαχνει κινημα δεν πληρωνω. Και βεβαια στο κρατος της ανομιας ετσι θα το περασει και αυτο. Ο ανεργος οικογενιαρχης που δεν εχει πραγματικα να πληρωσει θα μπει στην φυλακη , αυτοι ομως???Ας κρυφτουμε πισω απο την θρησκεια πισω απο το θελημα του Θεου και τα ρασα απλα και μονο για κατι τετοια. Πας στην εκκλησια και ο καθε παρατρεχαμενος ερχεται σαν ζητιανος με εναν δικσο και σου ζηταει το οβολλο σου γιατι? Για να μπουνε στις τσεπες και αυτα τα χρηματα.... Μαλιστα....

 6. avatar αλεξανδρος

  στον [...]να πατε....θα λετε μετα οτι βοηθησατε κ την πατριδα μας να σωθει...

 7. avatar Λιβελούλα

  Καλά μιλάμε το θράσος τους δεν έχει όρια....Αυτό ειναι το ευχαριστώ που μαζέυτηκε εκεί όλο το πυροσεστικό σώμα μη τους κάψει η φωτιά όλους; Ας κοιτούσαν να τη σβήσουν με κλαδιά μόνοι τους αν είναι αυτόνομοι...
  Όταν έιναι για να καταπατούν εκτάσεις του δημοσιου μια χαρά τους βολεύει να σχετίζονται με το ελληνικό κράτος όμως!!
  θεέ μου αν τα βλέπεις αυτά που γίνονται εκει μέσα, γιατί δεν καταλύεις ο ίδιος το \"Άγιο¨όρος;; Πραγματικά θα ήθελα να δώ να εισβάλει ο λαός μέσα και να τους πετάξει όλους απο τον Άθω και μετά να γίνουν τα μοναστήρια μουσέια να μπορούμε όλοι να τα επισκευτούμε και οι γυνάικες!!
  Να μη πληρώσουν αυτοί μια έτσι;Εμείς οι αμαρτωλοι πολίτες να ξεπαραδιαζόμαστε κάθε μήνα...Ουστ!!!

 8. avatar xristodoulos monaxos

  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΝΑ \"ΚΟΠΤΕΤΑΙ\" ΓΙΑ ΑΔΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΑΔΙΚΩΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΛΗΣΤΕΨΕΙ ΚΕΛΙ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΑΤΕΙ ΤΑ ΛΗΣΤΕΥΘΕΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ...!!!
  ΟΥΑΙ ΤΟΙΣ...ΥΠΟΚΡΙΤΑΙΣ!!!!!!!

 9. avatar Andreas

  Εεεμ οταν ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΧΝΑΝ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΞΡΑΤΟΥΣ-ΛΑΟΥ ΗΤΑΝ....ΚΑΛΑ
  ΑΑΑΧ ΒΡΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΝΕ. ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΚΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΛΕΒΕ ΟΙ ΠΑΠΠΑΔΕΣ ΠΩΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ Ι ΘΕΙΣ.
  ΓΙΑ ΒΑ ΜΑΣΣΑΝΕ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΑΣΣΕΚΕΣ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ(ΠΙΥ ΚΑΑΑΑΠΟΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΧΟΧΟΧΟΟΟΟ).
  ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΚΟΙΝΩΤΙΚΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ. ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΘ ΒΓΑΖΙΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΑΠΠΑΔΕΣ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΝ.

 10. avatar atsalomagas

  \'την καταρα σας να εχω αγιοι πατερες\'...

  1. avatar laros

   Απο βιλβλιο του Ν Δημου \"Οι λαοι εχουν Θεο οι Ελληνες εχουν παπαδες\"

 11. avatar Olympic

  Γιατί προκαλούν;

 12. avatar Social Distortion

  Απατεώνες

 13. avatar Julian

  Καλά έλεγαν να βάλουμε έναν τρούλο στην ταράτσα του σπιτιού να γλυτώσουμε το χαράτσι...

 14. avatar Traianus

  Άμεση δυμευση της περιουσίας των μονών και κλείσιμο αυτών . Οι τεμπελχαναδες του όρους να πανε να δουλέψουν για να ζεισουν όπως κανει όλος ο κόσμος !

 15. avatar vasinik78

  μονο στα λογια μενουν οι παπαδες... σε μερικα χρονια θα λενε οτι σταθηκαν διπλα στον δοκιμαζομενο ελληνικο λαο!

 16. avatar PerMan

  Να κάνουν δέηση υπέρ σωτηρίας της πατρίδας και του περιούσιου Ελληνικού λαού και να πληρώσουν τους φόρους τους. Αμήν. Ο Χριστός κατακεραύνωσε την υποκρισία, απληστία, την επίδειξη πλούτου και την αλαζονία. Το γράφουν και οι Γραφές. Ας το διαβάσουν προσεκτικά, εκτός από την ανάλυση των ισολογισμών και εξτρέ των τραπεζών. Το έγραψα και αμαρτία ουκ έχω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει