Τρία νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποκτά ο δήμος Κοζάνης

Στόχος η σταδιακή αντικατάσταση του δημοτικού στόλου με ηλεκτρικά αυτοκίνητα


ΕΛΛΑΔΑ
0:55
19/09/2018
Τρία νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποκτά ο δήμος Κοζάνης
2
loading

Στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης με ταυτόχρονη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εισέρχεται ο δήμος Κοζάνης. Τρία νέα ηλεκτρικά οχήματα που αγοράσθηκαν πρόσφατα από τον δήμο με χρηματοδότηση από το ταμείο του Τοπικού πόρου ανάπτυξης, θα ενταχθούν στο στόλο των αυτοκινήτων των υπηρεσιών του διευρύνοντας το πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου σε μια περιοχή που έχει δεχθεί ήδη έντονες πιέσεις εξαιτίας της λιγνιτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ.

Για την φόρτιση των 3 ηλεκτρικών οχημάτων ο δήμος, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρικής Ισχύος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ανέπτυξε έναν αυτόνομο ηλιακό σταθμό φόρτισης στο χώρο του αμαξοστασίου που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για τη φόρτιση των οχημάτων με σκοπό να συμβάλλει στην οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο σταθμός φόρτισης αποτελείται από 3 φορτιστές που κατασκεύασε το ΤΕΙ και έναν ταχυφορτιστή ισχύος 7,2kW. Η συνολική ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού είναι 8KW και η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται σε μπαταρίες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπεται ότι το υβριδικό σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα χρησιμοποιείται από το Εργαστήριο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, τόνισε ότι «ο δήμος μπαίνει στην τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είναι το μέλλον στα αυτοκίνητα και στις μετακινήσεις, προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον». Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας «τα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμη περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στο Δήμο και στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Κοζάνης διαθέτει εμπειρία στο χώρο της ηλεκτροκίνησης λόγω της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Green emotion» το 2014 όπου σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τον δήμο Αθηναίων, εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι 8 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα ενώ για δύο χρόνια οι υπηρεσίες του δήμου χρησιμοποιούσαν για τις ανάγκες τους δύο ηλεκτρικά οχήματα που φόρτιζαν σε σταθμούς της πόλης.

Στόχος του Δήμου Κοζάνης είναι η σταδιακή αντικατάσταση του δημοτικού στόλου με ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, στην οποία ανήκουν και οι 8 σταθμοί φόρτισης που είναι ήδη εγκατεστημένοι σε διάφορα σημεία της πόλης, γίνεται προσπάθεια να μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar κάποιος…

    να μας πεί τα επί πλέον δύο επιβατικά αυτοκίνητα που παραχωρούνται στον Δήμο Φούρνων-Κορσεών (14 χλμ οδικό δίκτυο) πως θα χρησιμοποιηθούν;

  2. avatar Giorgis

    Πσσστ! Να σας πω ένα μυστικό. Αντί να αποθηκεύετε το ρεύμα από τα Φ/Β σε μπαταρίες, ρίξτε το στο δίκτυο κι όταν χρειάζεστε για φόρτιση το παίρνετε πίσω. Θα σας έρθει φθηνότερα, αλλά μην το πείτε παραέξω. Επίσης, μην πείτε παραέξω ότι τα 7,2 KW είναι ταχυφορτιστής γιατί θα γελάνε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει