Μέχρι πότε πρέπει να επιλέξουμε για την αλλαγή ώρας

Οι διευκρινίσεις της Κομισιόν - «Είναι θεωρητικά δυνατό γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές»


ΕΛΛΑΔΑ
15:33
14/09/2018
Μέχρι πότε πρέπει να επιλέξουμε για την αλλαγή ώρας
13
loading

Σύγχυση και μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει το ζήτημα της αλλαγής της ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε διευκρινίσεις, σημειώνοντας ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας το 2019.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε προχθές Τετάρτη στους ευρωβουλευτές την πρότασή του να τερματισθεί η υποχρέωση να προχωρούν οι δείκτες των ρολογιών μία ώρα τον Μάρτιο και στη συνέχεια να πηγαίνουν πίσω μία ώρα τον Οκτώβριο.

Η πρόταση αυτή πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο της ΕΕ για να τεθεί σε εφαρμογή.

Στη συνέχεια, «έγκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν ποια ώρα επιθυμούν να διατηρήσουν: τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή ώρα», διευκρίνισε σήμερα η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση του σχεδίου.

Είναι συνεπώς θεωρητικά δυνατό γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές, παραδέχθηκε, εκφράζοντας πάντως τη «βεβαιότητα» πως τα κράτη μέλη «θα κάνουν μια προσπάθεια» να συντονιστούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητεί από τις χώρες της ΕΕ να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Η Επιτροπή βασίζεται κυρίως στο αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Ίντερνετ και στην οποία απάντησαν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, το 84% των οποίων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Η υποχρέωση αυτή είχε θεσπιστεί κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, όμως η εξοικονόμηση που γίνεται είναι περιθωριακή, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ οι αλλαγές της ώρας επικρίνονται όλο και περισσότερο για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους: την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Νικ. Π.

  Στην Τουρκία που υποτίθεται εφαρμόζει θερινή ώρα χάριν τουρισμού, το καλοκαίρι νυχτώνει στις 8 διότι βρίσκεται πολύ πιο ανατολικά από εμάς. Στην Ελλάδα, ακόμη και με χειμερινή ώρα, το καλοκαίρι νυχτώνει στις 9. Οπότε για ποιο συγκριτικό πλεονέκτημα των Τούρκων μιλάμε? Η γεωγραφική θέση τους τους δίνει το περιθώριο της θερινής ώρας καθώς εκεί νυχτώνει πολύ νωρίς, η δική μας όχι, διότι εδώ νυχτώνει υπερβολικά αργά. Με σούρουπο στις 10 το βράδυ (θερινή) στην Ελλάδα οι τουρίστες περιμένουν να πάει σχεδόν μεσάνυχτα για να βγουν, ενώ αντίστοιχα οι τουρίστες της Τουρκίας θα έχουν ήδη δυο ώρες που διασκεδάζουν (και ακουμπάνε χρήμα) πριν από τους δικούς μας, έχοντας βγει από τις 8. Εσείς, είτε ως επισκέπτης είτε ως επιχειρηματίας,τι θα προτιμούσατε, 6 ώρες διασκέδαση, βόλτα, ψώνια και τζίρο (Τουρκία) ή μόνο 3 (Ελλάδα)?Τελικά η χειμερινή ώρα μας βολεύει ακόμη και σ αυτόν τον τομέα. Μετρημένα κουκιά. Να σκεφτόμαστε λίγο πριν σχολιάσουμε.

 2. avatar Νικ. Π.

  Πάμε καλά σ αυτή τη χώρα? Μιλάμε για αύξηση του τουρισμού με 37-40 βαθμούς λιοπύρι και καύσωνα μέχρι τις 10 το βράδυ, για 4 μήνες το χρόνο? Ο τουρίστας θέλει να βγει για να κάνει τη βόλτα του, τα ψώνια του, το ξενύχτι του με δροσιά, όχι με καμίνι. Τα μεσημέρια και τα απογεύματα της θερινής ώρας, επικρατεί ερημιά για πάρα πολλές ώρες, δεν κινείται τίποτε. Όσοι δεν βρίσκονται στις παραλίες κλείνονται μέσα σαν τους αρουραίους μέχρι τις 8-9 το βράδυ. Αν δρόσιζε μια ώρα νωρίτερα (καταργώντας την επάρατη θερινή ώρα) θα υπήρχε μεγαλύτερη κίνηση στους δρόμους, τα αξιοθέατα και τα μαγαζιά, άρα μεγαλύτερος τζίρος. Ας σταματήσουμε πια να καταπίνουμε αμάσητα όσα μας πλασάρουν ως προφανή... Δεν είναι έτσι. Όσο για τον ύπνο, δεν μας λείπει μόνο τη μέρα που αλλάζει η ώρα σε θερινή, αλλά όλο το διάστημα που διαρκεί αυτή, δηλαδή 7 μήνες το χρόνο. Εκτροχιάζεται ολόκληρος ο βιορυθμός μας. Οφείλουν να σκεφτούν λογικά οι αρμόδιοι και να επανέλθουμε στην ώρα που δείχνει ο ήλιος πάνω από την Ελλάδα, τη χειμερινή. Αρκετά ανεχθήκαμε την ανωμαλία της θερινής τόσες δεκαετίες, δεν θα περάσουμε και την υπόλοιπη ζωή μας ζαλισμένοι και αποσυντονισμένοι όλο το χρόνο επειδή κάποιοι δεν έχουν την ικανότητα να σκεφτούν τι πραγματικά τους συμφέρει.Και στην τελική, είμαστε ευρωπαϊκό έδαφος, όχι ασιατικό ώστε να πάμε για πάντα σε ώρα Βαγδάτης. Καμμία σχέση ηλιακού (πραγματικού) και συμβατικού (μηχανικού) χρόνου.

 3. avatar kostas karas

  θερινή για πάντα μια ώρα φως και ήλιο παραπάνω κανέναν δεν έβλαψε μόνο καλό κάνει στους απανταχού θαλασσινούς θερινούς λουόμενους για τους οποίους η Ελλάδα μας πασχίζει τόσο και έχει ανάγκη
  οι άλλες χώρες με καλοκαιρινό τουρισμό βλέπε τουρκιά μαλάκες λέτε να είναι δεν νομίζω!! μετά να δεις Απρίλιο Μάιο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη όλοι τουρκιά και μόνο και φτηνά και προλαβαίνεις και ένα μπάνιο το απόγευμα

 4. avatar kostas karas

  Λοιπόν κάποιοι αναλογιστείτε και λίγο ότι η είδη μικρή τουριστική σεζόν μιας και μιλάμε κυρίως καλοκαίρι και θάλασσα θα γίνει ακόμα μικρότερη για πολλές περιοχές της Ελλάδας και αυτό σημαίνει χτύπημα σε ένα τομέα με μεγάλη συμβολή στο εθνικό προϊόν , που είναι και πολύ μικρο πλέον εντός της κρίσης και στην εργασία πολλών έστω και για δυο επιπλέον μήνες , επιπλέον το ότι δεν μπορούμε πολλές μέρες να πάμε θάλασσα αλλά όταν πηγαίνουμε μπορεί να θέλουμε να το τερματίζουμε ίσως είναι πιο καλό επιχείρημα για κάποιους,θεμιτό και αυτό . καλά ξυπνητούρια λοιπόν μια ώρα αργότερα ,πειραγμένοι!!!! γενικα είμαστε σαυτη την χώρα η θερινή ώρα μας πείραξε τώρα

 5. avatar ΛΙΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Ψηφίζω τη διατήρηση της θερινής ώρας επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα με φώς και ήλιο σχεδόν ολόκληρο το χρόνο. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για έμας, επειδή μια ώρα παραπάνω φωτός σημαίνει, όχι μόνο λιγότερη σπατάλη ένεργειας, τόσο σχετικά με την θέρμανση που θα ανάβει για λιγότερο χρόνο επειδη η θερμοκρασία με τον ήλιο θα είναι 5-7 βαθμούς πιο υψηλή, αλλά και για την βοήθεια στην αναγέννηση των κυττάρων του ανθρώπου. Το φυσικό φως συνδράμει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, μειώνει τα επίπεδα του άγχους και του στρές, ενώ βοηθά στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, διότι την ημέρα τα φυτά πραγματοποιούν τη φωτοσύνθεση μέσω του ηλίου. Παράλληλα το αίμα του ανθρώπου θα οξυγονώνεται περισσότερο βοηθώντας τον οργανισμό να απομακρύνει όλες τις βλαβερές τοξίνες από το εσωτερικό του, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τη λειτουργία του οργανισμού. Επιπροσθέτως, η θερινή ώρα βοηθα στην ομαλότερη προσαρμογή του οργανισμού τις πρώτες ώρες της ημέρας που ακομη θα βρίσκεται στο ξεκίνημά της, ενώ θα υπάρχει το αίσθημα της ύπαρξης χρόνου, σε αντίθεση με τη χειμερινή ώρα που μεσημεριάζει νωρίτερα.
  Είναι καλύτερα ο άνθρωπος να βασίζεται στο φυσικό φώς, τόσο για καλύτερη υγεία, όσο και για μια καθημερινότητα χωρίς πίεση και στρες που οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας, αλλά και σε διαταραχές μάθησης στους μαθητές που αρχίζουν να πιέζονται.
  Θερινή ώρα για πιο φυσική και υγεινή ζωή με ευέξία και ηρεμια.

 6. avatar Andrex

  Αυτή η αλλαγή της ώρας κατάντησε απαίσια. Από την εποχή που εφαρμόσθηκε, ποτέ μου δεν κατάφερα να την αποδεχθώ. Επιτέλους να δοθεί ένα τέλος σε αυτό που υπήρχε πάντα. Επιστροφή στην αρχική κατάσταση (= ολική επαναφορά) και ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ πλέον για πάντα!!!

 7. avatar halb Wesen halb Ding

  Προφανώς ψηφίζω Χειμερινή (δηλ. την «κανονική» ώρα), η οποία συμβαδίζει περίπου και με την ηλιακή. H θερινή (Daylight Saving Time) είναι η “αλλαγμένη” που πρέπει να καταργηθεί. Ελπίζω να μην κάνουν καμιά βλακεία και κρατήσουν μόνιμα την "πειραγμένη".

 8. avatar Νεκταρία

  Καλύτερα θα ήταν να μην καταργούσαν την αλλαγή της ώρας, διότι όλα τα σύγχρονα μηχανήματα και οι τηλεοράσεις είναι προσαρμοσμένα αυτόματα να αλλάζουν την ώρα. Πώς θα γίνει να καταργήσουμε αυτή την λειτουργία; Θα μπερδευτούμε. Δεν ξέρω πως θα απορρυθμιστεί αυτό. Θα μας δώσουν οδηγίες τι πρέπει να κάνουμε μ' αυτά; Επίσης, θα μπερδευτούν όσοι δεν το γνωρίζουν και φυσικά δεν γνωρίζουμε αν αυτό το μέτρο θα το υιοθετήσουν όλα τα κράτη. Θα πρέπει να γίνει συνεννόηση από όλους. Για μένα, το σωστό είναι να δουν ποια πραγματικά ώρα είναι όταν βάλουν ένα ξυλαράκι στη γη και με τον ήλιο υπολογίσουν, πραγματικό χρόνο και όχι να επιλέξουμε εμείς ποια ώρα θα ισχύσει. Αν όμως επικρατήσει αυτή η άποψη, επιλέγω την χειμερινή για να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω.

 9. avatar Νεκταρία

  Εγώ ψηφίζω χειμερινή ώρα, διότι κερδίζεις μια ώρα ύπνου.

  1. avatar Κώστα

   ΄Αν το θέμα σου είναι μία φορά τον χρόνο μια ώρα περισσότερος ύπνος τότε ΟΚ !

 10. avatar Red pill

  Καλύτερα να μπορεί να επιλέγει κάθε χώρα ότι την συμφέρει καλύτερα. Την μόνιμη θερινή ώρα την ήθελαν κυρίως οι Βόρειοι όπως οι Φινλανδοί και οι Γερμανοί. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά "ότι είναι καλό για τους Φινλανδούς/Γερμανούς είναι καλό για την Ελλάδα..."
  Αναρωτιέμαι όμως τι θα επιλέξουν οι δικοί μας. Μάλλον ότι πει η Γερμανία, από συνήθεια.

 11. avatar PANKO

  Και αυτή η Ε.Ε...απαιτούμε να έχει οικονομία και γενικά πολιτική κοινή...
  Ούτε σε 1000 χρόνια...

 12. avatar Χαχα

  Δηλαδη μπ...λο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει