Την κάθετη αντίθεσή του στη νέα περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 30% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξέφρασε ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης.

Με δηλώσεις του σήμερα το πρωί επισήμανε ότι οι δήμοι και με τη μεταρρύθμιση έχουν συνεισφέρει δυσανάλογα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης υπογράμμισε πως με τη νέα μείωση των ΚΑΠ, τα χρήματα μόλις που φτάνουν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του δήμου Τρίπολης και πρόσθεσε πως οι μειώσεις των οικονομικών του Καλλικρατικού δήμου, ξεπερνούν το 35% σε σχέση με τους πρώην οκτώ Καποδιστριακούς δήμους, ενώ η επιπλέον μείωση κατά 30% δημιουργεί ασφυξία.

Ο δήμαρχος Τρίπολης ανέφερε ακόμα ότι η οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών, θα μειωθεί σε δύο από τέσσερις δόσεις με αποτέλεσμα πλέον να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και συμπλήρωσε πως ήδη ο δήμος Τρίπολης έχει ενισχύσει με 80.000 ευρώ τις σχολικές επιτροπές του δήμου για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ανέφερε πως αν υπάρξει αυτή η μείωση των οικονομικών ενισχύσεων στις σχολικές επιτροπές και εφαρμοστεί η εξίσωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, τότε σε περιοχές ορεινές, όπως αυτή της Τρίπολης, τα χρήματα δεν φτάνουν και θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στην θέρμανση των σχολικών κτιρίων.

Επιπρόσθετα ο δήμαρχος Τρίπολης τόνισε πως «η αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει τα μέγιστα σε περικοπές και στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας» και κάλεσε την κυβέρνηση να επισπευσθούν οι εκροές χρημάτων του ΕΣΠΑ προς τους δήμους, για την εξόφληση των εργολάβων σε έργα που έχουν εκτελεστεί, γιατί η καθυστέρηση δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.