Πολυσέλιδο υπόμνημα, με τα αιτήματα των καθηγητών δημοσίων γυμνασίων και λυκείων, έδωσε στη δημοσιότητα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, λίγη ώρα πριν οι καθηγητές προσέλθουν στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Οι καθηγητές, με το υπόμνημα, θέτουν στον Κ. Αρβανιτόπουλο όλα τα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου και των σχολείων, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Κυρίαρχο θέμα αναδεικνύεται και πάλι «η ελλιπής χρηματοδότηση των σχολείων», αλλά συγχρόνως τίθενται και «τα ζητήματα σχετικά με τις καταργήσεις- συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης μαζί με τη δραματική επιδείνωση της εργασιακής, οικονομικής, κοινωνικής και επιστημονικής θέσης του εκπαιδευτικού», που όπως τονίζεται στο υπόμνημα «δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που διαλύει το δημόσιο σχολείο».

Μεταξύ των αιτημάτων των καθηγητών είναι να μην προωθηθούν τα σχέδια νόμων για το γενικό και τεχνολογικό λύκειο, αλλά να αρχίσει άμεσα διάλογος με τους καθηγητές. Επίσης ζητούν να μην κλείσει κανένα σχολείο και να νομοθετηθεί ως ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα στους 20- 25, ανάλογα με τον τύπο του σχολείου.

Επίσης, οι καθηγητές ζητούν να καταργηθεί ο ν. 4024/11 για το νέο μισθολόγιο- βαθμολόγιο στο δημόσιο, που -όπως λένε- «εξαθλιώνει οικονομικά τους εκπαιδευτικούς και συνδέει τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη με την απόδοση και την αξιολόγηση» και «να επανέλθει η ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών». Ζητούν, επίσης, να μην προωθηθεί καμιά δυσμενής αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, καμία αύξηση του διδακτικού ωραρίου και να γίνουν επαρκείς διορισμοί.

«Ως συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών θα αντισταθούμε για να μην περάσει η αξιολόγηση- χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις» αναφέρουν σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης.