Στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που θα διεξαχθεί φέτος στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, θα συμμετάσχει η 5μελής ελληνική αποστολή, που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας ανάμεσα σε 150 μαθητές από 30 χώρες του κόσμου.

Πρόκειται για πέντε μαθητές Λυκείου, που επελέγησαν μετά από απαιτητικές πανελλαδικές εξετάσεις της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, όπου βρίσκεται και το σχολείο Αστρονομίας, στο οποίο καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας εκπαιδεύουν και προετοιμάζουν τους διακριθέντες μαθητές για την συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα.

Οι πέντε μαθητές της φετινής αποστολής είναι οι Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλίας, Μάνος Βουρλιώτης από την Αθήνα, Πάρης Τζιτζιμπάσης από τη Δράμα, Θέμης Πράπας από τη Λάρισα και Ιωάννα Κούρκουλου από τα Γλυκά Νερά Αττικής. Μάλιστα, ο Μάνος Βουρλιώτης, συμμετείχε πρόσφατα και στην Ολυμπιάδα Φυσικής στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Η 5μελής αποστολή, συνοδευόμενη από τους καθηγητές Γιάννη Σειραδάκη, του τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και Λουκά Ζαχείλα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, θα αναχωρήσουν για την Βραζιλία στις 2 Αυγούστου. Την αποστολή συνοδεύουν, ως παρατηρητές και η Μαρία Κονταξή από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Χρίστος Ξενάκης από το Βόλο.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (7-12 Αυγούστου) οι μαθητές θα διαγωνίζονται σε τρεις κατηγορίες των θεωρητικών εξετάσεων, της ανάλυσης αστρονομικών φαινομένων και των παρατηρήσεων του ουρανού. Σύμφωνα με τον κ.Σειραδάκη, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο εξετάσεων, με θέματα και ερωτήσεις που συχνά δυσκολεύουν ακόμη και 3ετείς φοιτητές αστρονομίας.

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει στις πέντε προηγούμενες Ολυμπιάδες τέσσερα μετάλλια και αρκετές εύφημες μνείες. Τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής έχει αναλάβει να καλύψει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ.

Η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής το 2013 θα φιλοξενηθεί από την χώρα μας, στο Βόλο, κατά τις 27 Ιουλίου – 5 Αυγούστου.