Μικροί και μεγάλοι περιμένουν τις διακοπές με μεγάλη ανυπομονησία. Αλλά για τους γονείς με μικρά παιδιά, οι διακοπές, εκτός από ξεκούραση, φέρνουν συχνά και λόγους ανησυχίας: τα παιδιά περνούν περισσότερες ώρες παίζοντας, είτε στο σπίτι είτε εκτός, και οι κίνδυνοι για μικροατυχήματα είναι μεγαλύτεροι σε σύγκριση με άλλες περιόδους του χρόνου. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να είστε προετοιμασμένοι για να αποφύγετε ό,τι μπορείτε, αλλά και για να αντιμετωπίσετε έγκαιρα ό,τι δεν μπορείτε να αποφύγετε!

Η σημασία της ρουτίνας

Μπορεί να θεωρούμε ότι τα παιδιά βαριούνται εύκολα και αναζητούν διαρκώς καινούριους τρόπους ψυχαγωγίας, αλλά η ρουτίνα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή και την ασφάλειά τους. Τα παιδιά κινούνται γρήγορα, παρορμητικά και χωρίς να υπολογίζουν το ρίσκο. Αν κάτι αλλάξει στη ρουτίνα τους, αυξάνονται οι κίνδυνοι για ατυχήματα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός παιδιού είναι η πολυκοσμία (που συνήθως συνοδεύεται από ελλιπέστερη προσοχή από μεριάς των γονέων), οι περισπασμοί και η παραμονή σε ένα μη οικείο περιβάλλον – όπως π.χ. το σπίτι των διακοπών. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψετε τα πάντα, αλλά κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι σας, σίγουρα θα αποφύγετε πολλά απρόοπτα.

Δεν παίζουμε με την ασφάλεια!

Νεροπίστολα, μπάλες, φουσκωτά στρώματα και κάθε είδους καλοκαιρινά παιχνίδια αντικαθιστούν βιβλία και τετράδια και εξασφαλίζουν αρκετές ώρες δημιουργικής απασχόλησης. Ωστόσο, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα αγοράζετε, καθώς πολλά από αυτά μπορεί να αποβούν επικίνδυνα αν δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ηλικία του κάθε παιδιού. Αναζητήστε πάντα το σήμα CE που δηλώνει ότι πληρούνται οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των υλικών, καθώς και την ένδειξη για το κατώτατο όριο ηλικίας. Κακής ποιότητας υλικά μπορεί να είναι εύφλεκτα ή να θρυμματίζονται πιο εύκολα. Πάντα να βρίσκεστε παρόντες την πρώτη φορά που θα παίξει το παιδί σας με ένα καινούριο παιχνίδι, παρατηρώντας το πώς το χειρίζεται και αν η χρήση του ενέχει κάποιον κίνδυνο (π.χ. μικρά κομμάτια που μπορεί εύκολα να σπάσουν και να τα καταπιούν).

Τροφική δηλητηρίαση

Τα παιδιά είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν οτιδήποτε – κυριολεκτικά. Δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν, για παράδειγμα, ότι κάποιο τρόφιμο έχει αλλοιωθεί από τη ζέστη. Τι μπορείτε να κάνετε; Σίγουρα δεν γίνεται να είστε πάνω από το κεφάλι του παιδιού σας διαρκώς, αλλά μπορείτε να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα ύποπτα συμπτώματα. Η δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, ναυτία, εμετό και διάρροια. Να έχετε πάντα αποθηκευμένο στο κινητό σας το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων (τηλ. 210 7793777), ώστε να δράσετε άμεσα σύμφωνα με τις οδηγίες τους ή τις οδηγίες του γιατρού σας. Αν χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο, ζητήστε από το παιδί να σας δείξει τι έφαγε και πάρτε ένα δείγμα μαζί σας.

Τραυματισμοί στο σπίτι

Έχετε φροντίσει τα πάντα στο σπίτι σας, ώστε τα παιδιά σας να παίζουν με ασφάλεια. Έχετε απομακρύνει τα εύθραυστα αντικείμενα, έχετε τοποθετήσει σε σημείο που να μη φτάνουν τα αιχμηρά ή επικίνδυνα διακοσμητικά, έχετε βάλει προστασία στα συρτάρια και στις ηλεκτρικές συσκευές. Στις διακοπές, ωστόσο, ενδεχομένως να πρέπει να μείνετε σε ένα σπίτι που δεν είναι δικό σας, και άρα δεν έχει προσαρμοστεί στα μέτρα σας. Για να είστε ξένοιαστοι, αφιερώστε μισή ώρα μόλις εγκατασταθείτε στον χώρο, ώστε να ελέγξετε τι μπορεί να πάει στραβά. Απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα, όπως μαχαίρια κουζίνας, από τα συρτάρια που μπορεί να είναι στο ύψος ενός μικρού παιδιού, καθώς και διακοσμητικά που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς. Κρύψτε σε ψηλότερα ντουλάπια τυχόν εστίες γκαζιού και αναπτήρες. Αν στον χώρο υπάρχει ηλεκτρική κουζίνα ή πλυντήριο, ζητήστε από τον ιδιοκτήτη να ενεργοποιήσει την ασφάλεια για τα παιδιά πριν φτάσετε. Τέλος, βάλτε στη βαλίτσα των διακοπών σας μερικά καλύμματα πριζών, ώστε να είστε εξασφαλισμένοι και απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, τα περισσότερα ατυχήματα σε παιδιά συμβαίνουν στο σαλόνι ή την τραπεζαρία, αλλά τα πιο σοβαρά από αυτά σημειώνονται στην κουζίνα ή σε σκάλες. Αποφύγετε την ενοικίαση χώρων όπου υπάρχει εσωτερική σκάλα στο σπίτι. Ζητήστε δωμάτιο σε ισόγειο για να αποφύγετε το ενδεχόμενο πτώσης από μπαλκόνι, και οπωσδήποτε θέστε κανόνες στα παιδιά για το πού μπορούν να πηγαίνουν μόνα τους μέσα στο σπίτι, από την πρώτη στιγμή που θα εγκατασταθείτε σε αυτό. Περίπου το 44% των ατυχημάτων που παθαίνουν τα παιδιά αφορά πτώσεις, ακόμη κι αν δεν είναι από μεγάλο ύψος. Ένας ακόμα πολύ υψηλός παράγοντας κινδύνου είναι το ζεστό νερό. Το δέρμα των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητο από των ενηλίκων και ένας από τους συχνότερους λόγους που τα παιδιά καταλήγουν στο νοσοκομείο είναι για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων. Μη νομίζετε ότι το καλοκαίρι μειώνονται οι πιθανότητες – αρκεί ένα παιδί να μπει μόνο του στο μπάνιο και να μην καταφέρει να ρυθμίσει σωστά τη ροή του ζεστού νερού. Φροντίστε να το κάνετε εσείς πριν μπει το παιδί μόνο του.

Τροχαία

Ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων είναι πάντα αυξημένος στις περιόδους των διακοπών. Φροντίστε τα παιδιά να είναι δεμένα με τη ζώνη τους πάντοτε ή να τοποθετούνται σωστά στο παιδικό κάθισμα, όσο κι αν διαμαρτύρονται. Και πριν ξεκινήσετε το οδικό ταξίδι σας, μην αμελήσετε να πραγματοποιήσετε μηχανολογικό έλεγχο του αυτοκινήτου, να κάνετε το ετήσιο σέρβις σας και να ανανεώσετε τα περιεχόμενα του kit πρώτων βοηθειών.

Δώστε το σωστό παράδειγμα, σε βουνό και σε θάλασσα

Το παιχνίδι στο νερό είναι το αγαπημένο όλων των παιδιών. Μην τους το στερείτε με πολλούς περιορισμούς, αλλά μείνετε ήσυχοι παίρνοντας ορισμένα προληπτικά μέτρα. Δοκιμάστε το βάθος των νερών οι ίδιοι πριν αφήσετε τα παιδιά να μπουν στη θάλασσα, ώστε να γνωρίζετε αν υπάρχουν κίνδυνοι. Αν οι δραστηριότητές σας στη θάλασσα περιλαμβάνουν ψάρεμα, καταδύσεις ή βόλτα με σκάφος, φροντίστε να υπάρχουν τα κατάλληλα σωσίβια και ο εξοπλισμός ασφαλείας, αλλά και να τους εξηγήσετε την ορθή χρήση των εργαλείων που χρησιμοποιείτε. Αν έχετε μάθει στα παιδιά σας να κολυμπούν και να μην αισθάνονται φόβο κοντά στο νερό από μικρή ηλικία, θα έχετε λιγότερους λόγους να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο πνιγμού. Στις πισίνες, επίσης, θα πρέπει να είστε εξίσου προσεκτικοί, καθώς το γλυκό ή υφάλμυρο νερό δίνει μικρότερη άνωση και θα πρέπει είτε να φορούν σωσίβιο όταν κολυμπούν μαζί σας, ακόμη κι αν γνωρίζουν κολύμπι χωρίς βοηθήματα, είτε η πισίνα να είναι με μικρό βάθος, κατάλληλη για παιδιά. Οι κανόνες ασφαλείας είναι σημαντικοί και εδώ: εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να τρέχουν προς το νερό, να βουτούν με φόρα ή να κολυμπούν μετά από φαγητό. Η ίδια λογική ισχύει και στο βουνό, σε πεζοπορία, ποδηλασία ή άλλες δραστηριότητες. Η καλύτερη πρακτική είναι να δώσετε εσείς το κατάλληλο παράδειγμα στα παιδιά σας, φορώντας κράνος, επιγονατίδες ή άλλο εξοπλισμό προστασίας. Έτσι, τα παιδιά όχι μόνο θα μάθουν πώς να τα αξιοποιούν σωστά, αλλά και θα γίνουν τα ίδια υπεύθυνοι ενήλικες μεγαλώνοντας. Και φυσικά, μην αμελείτε τη σωστή αντιηλιακή προστασία. Εφαρμόστε τακτικά προϊόντα υψηλού δείκτη προστασίας ακόμη και υπό σκιά, με καπέλο και ειδικά ρούχα που καλύπτουν από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Το kit των διακοπών

Πάρτε μαζί σας ένα νεσεσέρ με όλα τα απαραίτητα, ώστε να μη χαλάσει τίποτα τις διακοπές τις οικογένειάς σας. Τι να βάλετε μέσα:

  • Εντομοαπωθητικό κατάλληλο για την ηλικία των παιδιών και κρέμα αντιμετώπισης τσιμπημάτων από έντομα ή τσούχτρες
  • Παιδικό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και γαλάκτωμα after sun
  • Αντισηπτικό υγρό χεριών και μαντηλάκια
  • Τσιρότα, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες ή μικροεπίδεσμοι, αυτοκόλλητη ιατρική ταινία και βαμβάκι
  • Χάπια για ναυτία, εμετό και διάρροια (που θα σας έχει συστήσει ο παιδίατρός σας)
  • Παυσίπονα κατάλληλα για παιδιά
  • Χάπια για αντιμετώπιση αλλεργιών
  • Τσιμπιδάκι και ψαλιδάκι
  • Τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών και όλης της οικογένειας

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το καλοκαίρι

Μην αφήνετε τους κινδύνους των διακοπών να σας τρομάζουν. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καλύτερες αναμνήσεις που έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια είναι από τις διακοπές, καθώς και ότι το αίσθημα ευφορίας που αισθανόμαστε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά στις διακοπές, διαρκεί για περισσότερο καιρό αφότου επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, καθώς ανακαλούμε αυτές τις αναμνήσεις που δημιουργήσαμε. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που δεν μπορείτε να αποφύγετε, είναι προτιμότερο να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, γνωρίζοντας ότι θα έχετε άμεση αντιμετώπιση και φροντίδα όποτε χρειαστεί. Ένα οικογενειακό πλάνο ασφάλειας υγείας για όλη την οικογένεια είναι πάντα η καλύτερη λύση. Με τα νέα ασφαλιστικά προγράμματα για την υγεία Εξασφαλίζω της Eurolife ERB Ασφαλιστικής έχετε νοσοκομειακή περίθαλψη, διαγνωστικές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς, δωρεάν ή με μικρό κόστος για εσάς ή την οικογένειά σας. Καλύπτεστε έως 75.000 ευρώ για έξοδα νοσηλείας ανά ασφαλισμένο και ασφαλιστική περίοδο εάν κάποιος αρρωστήσει ή πάθει ατύχημα. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα προγράμματα υγείας, σε ένα από τα 350 καταστήματα Eurobank και Δικτύου Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, από τα εξειδικευμένα στελέχη της Τράπεζας. Επιπλέον, αν καταβάλλετε τα ασφάλιστρά σας με πάγια εντολή στην πιστωτική κάρτα σας Eurobank, κερδίζετε 2% της αξίας των ασφαλίστρων σας σε ευρώ μέσα από το πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή. Οι διακοπές είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε για την οικογένειά σας, όπως και ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας, που θα σας επιστρέψει να τις απολαύσετε ξένοιαστοι!