Αναβάθμιση του ρόλου του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης (ΥΜΑ-Θ) ζητούν ο υπουργός Θεόδωρος Καράογλου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίοι είχαν την πρώτη συνάντηση και συμφώνησαν να συνεργαστούν με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε τον κ. Μπουτάρη στο γραφείο του, στο δημαρχείο και στις δηλώσεις που έκαναν επισήμαναν και οι δύο ότι η συνάντηση ήταν όχι μόνον εθιμοτυπική, αλλά και ουσιαστική.

«Συμφωνήσαμε στο ότι πρέπει πάση θυσία να αναβαθμιστεί ο ρόλος και οι δυνατότητες που έχει το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης», είπε ο κ. Μπουτάρης και αναφερόμενος στη θέση του ιδίου και της παράταξής του στο ζήτημα της επανασύστασης του ΥΜΑ-Θ παρατήρησε: «Εμείς δεν θέλουμε ένα υπουργείο το οποίο μοιράζει μπαξίσια από εδώ και από εκεί, σε συλλόγους και σε τέτοια, υπουργείο χωρίς προϋπολογισμό και χωρίς ουσιαστικά αρμοδιότητες. Θέλουμε ένα υπουργείο το οποίο να λειτουργεί όπως λειτούργησε η Γραμματεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία έλυνε προβλήματα άμεσα. Με αυτή τη λογική προφανώς θέλουμε να υπάρχει το υπουργείο».

Την απόλυτη συμφωνία του με αυτή τη θέση εξέφρασε αμέσως ο κ. Καράογλου, ο οποίος σημείωσε: «Συμφωνώ απόλυτα. Ένα υπουργείο το οποίο δεν θα έχει κανένα νόημα ύπαρξης, ένα υπουργείο του πρωτοκόλλου και της εθιμοτυπίας, προφανώς, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει. Ένα υπουργείο, όμως, ουσιαστικό εργαλείο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, στην ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, έχει και λόγο και ρόλο. Και, βεβαίως, για κάτι τέτοιο είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε και να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης δέχτηκε επισκέψεις του γενικού προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάιερ και αντιπροσωπείας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη.

Την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Καράογλου θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία θα εξεταστούν ζητήματα σχετικά με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, καθώς και προβλήματα της αυτοδιοίκησης.