Ολοκληρώθηκαν χθες δύο κρίσιμες συναντήσεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα ζητήματα των υποβρυχίων και το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά).

Το μεσημέρι συναντήθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον εκτελεστικό πρόεδρο της ThyssenKrupp, Hans Christoph Atzpodien και με τον πρόεδρο της Abu Dhabi Mar, Iskandar Safa και συμφώνησαν στη διαδικασία.

Στη συνέχεια, στις 5 το απόγευμα, η συνάντηση επαναλήφθηκε με τη συμμετοχή των νομικών συμβούλων και των εκπροσώπων των διαπραγματευτικών ομάδων των τριών μερών.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης αυτής σύσκεψης, υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, λύθηκαν μια σειρά από εκκρεμή θέματα και δόθηκαν οδηγίες στους νομικούς συμβούλους για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη και θα υποβληθεί στην ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να ακολουθηθούν οι κατά το Σύνταγμα προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το κείμενο της οριστικής και αναλυτικής σύμβασης κινείται απολύτως μέσα στις προβλέψεις του Framework Agreement της 18ης Μαρτίου 2010. Υπενθυμίζεται ότι ένα βασικό πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν το ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων παλαιοτέρων εποχών προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία που είχε οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κίνηση της διαδικασίας παραπομπής της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ. Το ζήτημα αυτό λύθηκε μετά από σειρά διαβουλεύσεων στις αρχές Αυγούστου.

Όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, η συμφωνία θα εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και από το ΚΥΣΕΑ (που λειτουργούν ως όργανα του υπουργικού συμβουλίου) και θα υποβληθεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Θεμελιώδης όρος της συμφωνίας είναι ότι αυτή δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ αν δεν προηγηθεί η κύρωση δια νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων.

Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.