Την ανάληψη συλλογικής δράσης για την αλλαγή οικονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, στη συνάντηση των προέδρων και γενικών διευθυντών της Λέσχης των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ, στο Μιλάνο.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας για το μέλλον, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των οικονομιών των κρατών-μελών της, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ , απευθυνόμενος προς όλους τους συναδέλφους του, προέδρους Επιμελητηρίων, τόνισε την ανάγκη για από κοινού άσκηση πίεσης προς τους ηγέτες της ΕΕ, προκειμένου, έστω και αργά, να αντιληφθούν ότι το μείγμα πολιτικής που ασκούν είναι λανθασμένο. Πρόκειται για επιδημία, τόνισε, που, αν δεν χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο αντίδοτο, θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Την άποψη τού κ. Μίχαλου ασπάστηκαν, σχεδόν στο σύνολό τους, οι πρόεδροι της Λέσχης των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ.

Μάλιστα, ο Carlo Altomonte, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου, συμπλήρωσε ότι «αυτή η επιδημία, αν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, θα λειτουργήσει ως ντόμινο και θα χτυπήσει ακόμη και την ισχυρή Γερμανία, που μέχρι στιγμής βαδίζει αμέριμνη και με αέρα υπεροψίας».

Επιπλέον, στη συνάντηση παρουσιάστηκαν το οικονομικό βαρόμετρο της Λέσχης, καθώς και στοιχεία για την απασχόληση στην ΕΕ. Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσαν τα στοιχεία που σχετίζονται με τη νεανική ανεργία και με τους ρυθμούς αύξησής της, στις χώρες και στις μητροπόλεις που μαστίζονται από την κρίση, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τέλος, τα μέλη της Λέσχης χαιρέτισαν την απόφαση της Γ.Δ. Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ να χαράξει για πρώτη φορά στρατηγική για τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Λέσχη στην ΕΕ, προκειμένου να λάβει υπόψη της στη χάραξη της πολιτικής τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα των μητροπόλεων, καθώς και το πόσο αυτές συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στο Α.Ε.Π. ολόκληρης της ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα Επιμελητήρια Αθήνας, Άμστερνταμ, Βαρκελώνης, Βερολίνου, Βρυξελλών, Κωνσταντινούπολης, Λονδίνου, Λουξεμβούργου, Λυών, Μαδρίτης, Μασσαλίας, Μιλάνου, Μονάχου, Παρισίων, Τορίνο και Φρανκφούρτης.