Να τεθούν άμεσα σε ισχύ, για την χρηματοδότηση των δήμων, τα πληθυσμιακά στοιχεία της πρόσφατης απογραφής του 2011 και όχι του 2001, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ζήτησε με ομόφωνη απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, για πολλούς δήμους, στους οποίους έχει καταγραφεί αύξηση στον αριθμό των κατοίκων τους, οι δημοτικές αρχές καλούνται να αντεπεξέλθουν σε δαπάνες δημοτικών υπηρεσιών που απευθύνονται σε περισσότερους πολίτες ενώ χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία για πολύ λιγότερους.

Ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης που εισηγήθηκε το θέμα, σημείωσε ότι στον δήμο του, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 40% σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο τελευταίων απογραφών (από 74.000 σε 101.600).
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και επικεφαλής της παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΕΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξέφρασε την άποψη ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της απογραφής, καθυστερεί λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, κάλεσε την ΚΕΔΕ να προωθήσει τη διαδικασία από την οποία θα προκύψει το νέο (μετά Καλλικράτη) σύστημα υπολογισμού ελάχιστου λειτουργικού κόστους για κάθε δήμο της χώρας, με βάση και τις νέες αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί με τον «Καλλικράτη».
Τέλος, αποφάσισε να απευθυνθεί στην ΚΕΔΕ αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία με αίτημα την αύξηση των συμβάσεων αλλά και των ειδικοτήτων που εγκρίθηκαν για το εποχικό προσωπικό των δήμων.