Έτσι θα είναι ο σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Θα εξυπηρετεί κάθε χρόνο περίπου 16 εκατομμύρια επιβάτες


ΕΛΛΑΔΑ
14:46
18/05/2018
Έτσι θα είναι ο σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα
8
loading

Τον νέο κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα παρουσίασε κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, ο υποδιευθυντής Νέων Έργων στη Διεύθυνση Στρατηγικής Ανάπτυξης της Αττικό Μετρό, Παναγιώτης Κλήμης.

Ο Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ), στον οποίο θα μετεγκατασταθούν τα ΚΤΕΛ από τον Κηφισό και τη Λιοσίων, υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί ετησίως περίπου 16 εκατομμύρια επιβάτες.

Οι εγκαταστάσεις του ΚΣΥΛ θα έχουν συνολική επιφάνεια 40.000 τ.μ. και, ανά κατηγορία, οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου θα εκτείνονται σε επιφάνεια 20.000 τ.μ. και οι χώροι για εμπορικές χρήσεις σε 11.750 τ.μ., ενώ οι χώροι στάθμευσης θα είναι 572, εκ των οποίων οι 100 θα είναι για τους επιβάτες του μετρό, δεδομένης της σύνδεσής του με τον σταθμό «Ελαιώνα» του μετρό.

Όπως ανέφερε ο κ. Κλήμης στο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, που συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες, www.ypodomes.gr και www.metafores.gr, η διαδικασία των απαλλοτριώσεων τελείωσε πρόσφατα και η προμελέτη του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία Αντικειμένου, προκειμένου να ανατεθεί σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης, ανέφερε πως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες ένταξης του έργου στο «Πακέτο Γιούνκερ».

yjls29io

Υπενθυμίζεται ότι οι σταθμοί Κηφισού και Λιοσίων, που εξυπηρετούν σήμερα την πρωτεύουσα, φιλοξενούν συνολικά 49 γραμμές και δέχονται έναν ημερήσιο φόρτο που κυμαίνεται από 24 - 44 χιλ. επιβάτες ή 12 εκατ. ετησίως.

Ο νέος σταθμός θα ανακουφίσει τις περιοχές που στέγαζαν επί δεκαετίες τους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει σημαντικά την υποβαθμισμένη περιοχή του Ελαιώνα, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτή τη στιγμή δεν έχει καθόλου υποδομές».

«Στόχος ήταν ο σχεδιασμός ενός τέρμιναλ που θα έμοιαζε με αεροδρομίου, λαμβάνοντας υπόψη και την αντίστοιχη διεθνή εμπειρία», σχολίασε το στέλεχος της Αττικό Μετρό, προσθέτοντας ότι η λογική του έργου είναι η δημιουργία ενός συγκοινωνιακού κόμβου που θα φιλοξενεί και διεθνείς λεωφορειακές γραμμές και θα αγγίξει έναν ετήσιο φόρτο της τάξης των 16 εκατ. επιβατών.

Σημειώνεται ότι η Αττικό Μετρό, μετά το «ξεπάγωμα» του έργου το 2012 και την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με την ΚΣΑΥΛΕ και τον δήμο Αιγάλεω, προχώρησε στην απαλλοτρίωση 18 περίπου στρεμμάτων για την υλοποίησή του, αναλαμβάνοντας παράλληλα τον ρόλο του Project Manager.

Ο κ. Κλήμης εκτίμησε το κόστος του έργου στα 170 - 180 εκατ. ευρώ και διευκρίνισε πως η αρμόδια Αρχή για τη δημοπράτηση, βάσει του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, είναι ο συνεταιρισμός ΚΣΑΥΛΕ και όχι η Αττικό Μετρό.

Κλείνοντας την ομιλία του, εξήγησε πως η αποπληρωμή του έργου θα γίνει τόσο από την εκμετάλλευση των εμπορευματικών χρήσεων στις εγκαταστάσεις του σταθμού όσο και από τα ΚΤΕΛ, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν στο κοινοπρακτικό σχήμα εκμετάλλευσής του και θα συνεισφέρουν στην αποπληρωμή των κεφαλαίων από τα εισιτήρια.

ev9j7l6i

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ…

  Αν δεν βγουν οι συνήθεις ΥΠΟΠΤΟΙ οργανώσεις, αγανακτισμένοι κάτοικοι, σωματεία κ.λ.π να το σαμποτάρουν.

 2. avatar Δημήτρης Αιγάλεω

  Άντε να γίνει να υπάρξει μια πολιτισμένη υποδομή

 3. avatar NVV

  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΦΟΒΕΡΟ ΕΡΓΟ, ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΠΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ, ΕΥΓΕ ΣΤΟ ΑΝΙΔΙΩΤΕΛΕΣ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ.

 4. avatar Παναθηναικος Συνδεσμος Ρομά

  Επιτελους, αυτο το εργο θα εξυπηρετησει χιλιαδες συμπολιτες μας, που αναγκαζονταν να πηγαινουν μεχρι τον Κηφισο για να ζητιανεψουν. Να γινει και το γηπεδο να πουλαμε και κανα στραγαλι.

 5. avatar Οι περιβόητοι…

  ...κορμοράνοι έφυγαν τώρα που δεν θα γίνει γήπεδο εκεί, έτσι; Και μάλλον ο σταθμός των ΚΤΕΛ θα γεμίσει με πράσινο την περιοχή και τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν ανέμελα χωρίς καυσαέριο και κίνηση.

 6. avatar Ξένος 77

  Θα προλάβουν μέχρι 2019 αποκλείεται... Με τα παιδιά του Siemens... άστα καλύτερα.

 7. avatar 13B

  ΓΙΑΤΙ ΚΟΨΑΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΠΑΛΙΟΦΑΣΙΣΤΕΣ;ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ;

 8. avatar ΚΛΕΩΝ

  Στον Ελαιωνα θα γινει το γηπεδο του Ταυλανδου!
  Δε χωραει το ΚΤΕΛ!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει