Σε εγρήγορση βρίσκεται το τμήμα ενισχύσεων και αποζημιώσεων του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), αφού οι βροχοπτώσεις και η έντονη χαλαζόπτωση στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, προκάλεσε ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες.

Όπως τόνισε στο ΑΜΠΕ η διευθύντρια του τμήματος Ήρα Σούλιου μεγάλης έκτασης φαίνεται ότι είναι οι ζημιές στη Θεσσαλία και μικρότερης έντασης και σποραδικές στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση ακόμα και σήμερα στον ΕΛΓΑ γίνεται καταγραφή των ζημιών και πιο σαφή εικόνα, για το μέγεθός τους αναμένεται αύριο, όπως τόνισε η ίδια. Η κ. Σούλιου, πρόσθεσε μάλιστα ότι το έργο του ΕΛΓΑ αναμένεται να είναι «δύσκολο», με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα.

Τα χωράφια με βαμβάκι, όπως επισημάνθηκε στο ΑΜΠΕ έχουν πλημμυρίσει, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα υπαίθρια κηπευτικά. Στο μεταξύ, τις πλημμυρισμένες περιοχές στο βόρειο Έβρο, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρης Γιαννακίδης και σημείωσε πως η κατάσταση των αγροτών είναι άσχημη. Ωστόσο, θέλοντας να τους καθησυχάσει, τους δήλωσε χαρακτηριστικά, «οι αγρότες θα αποζημιωθούν».

Σε κάθε περίπτωση θέλησε να διαβεβαιώσει και μέσω του ΑΜΠΕ τους Έλληνες αγρότες, που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ότι ο ΕΛΓΑ είναι οικονομικά έτοιμος και οργανωτικά επαρκής, να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους παραγωγούς που πράγματι ζημιώθηκαν. Προς την κατεύθυνση αυτή, καλούνται οι ζημιωθέντες να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό τις σχετικές δηλώσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές του οργανισμού.