Σε αθλητικά εργαστήρια, ποδοσφαιρικά τουρνουά και εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού, σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, συμμετέχουν μέσω της ομάδας τους ασυνόδευτοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Συγκεκριμένα, σήμερα, στις 18:30, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΈΠΣ Μακεδονίας, η ποδοσφαιρική ομάδα των προσφυγόπουλων «ARSIS Football Club» θα δώσει φιλικό αγώνα με την Κ19 του Άρη. Η νεοσύστατη αυτή ομάδα απότελείται από πρόσφυγες και μετανάστες μεταξύ 16 και 25 ετών, που διαμένουν σε ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων – εφήβων αγοριών της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ», σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε κοινωνικά διαμερίσματα μέσα στη Θεσσαλονίκη.

Την μπάλα του φιλικού ματς θα διαθέσει η οργάνωση «Spirit of Football» και θα την υπογράψει ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν αύριο και το Σάββατο 12 Μαΐου, στον χώρο του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου θα διοργανωθούν αθλητικά εργαστήρια με τη συμμετοχή νεαρών προσφύγων και Ελλήνων που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το πρωί της Δευτέρας 14 Μαΐου, στις δομές της «ΑΡΣΙΣ» για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα υπογραφεί η μπάλα από τον βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Καϊσα, καθώς και από όλους τους συμμετέχοντες στις δράσεις.

Σημειώνεται ότι το 2017 η «ΑΡΣΙΣ» υποστήριξε 3.864 ανθρώπους -εκ των οποίων τα 2.577 ανήλικα παιδιά- από περίπου 30 εθνότητες. Συγκεκριμένα, πρόσφερε 26.794 εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και αθλητικές υπηρεσίες, παρείχε υποστήριξη σε αναζήτηση εργασίας, στέγαση, ιατρικές πράξεις, διένειμε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και έκανε επισκέψεις κατ’ οίκον.

Σε όλη τη διάρκεια του 2017 έγιναν 280 εγγραφές παιδιών προσφυγικής και μεταναστευτικής προέλευσης σε σχολικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, έπειτα από στενή συνεργασία με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.