Οι αλλαγές που έρχονται για το δίπλωμα οδήγησης από τα 17 έτη

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση


ΕΛΛΑΔΑ
6:57
02/05/2018
Οι αλλαγές που έρχονται για το δίπλωμα οδήγησης από τα 17 έτη
6
loading

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα διπλώματα οδήγησης και τις εξετάσεις, ενώ για πρώτη φορά δίπλωμα οδήγησης θα μπορούν να αποκτήσουν οι 17χρονοι.

Συγκεκριμένα με κάμερες και μικρόφωνα τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα στο ίντερνετ ώστε τα οχήματα να είναι on line με το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών θα είναι το επόμενο διάστημα, τα οχήματα εξέτασης νέων οδηγών. Το σχέδιο νόμου δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση για 10 μέρες, σε μια προσπάθεια να μπουν νέοι κανόνες και να παταχθεί η παραβατικότητα και η συναλλαγή μεταξύ εξεταστή και εξεταζόμενου. Βάσει του σχεδίου νόμου, καθιερώνονται δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς των υποψηφίων οδηγών, μπαίνει σε εφαρμογή σύστημα εποπτείας και ελέγχου εξεταστών και εκπαιδευτών ενώ προβλέπεται ότι η οδήγηση σε άτομα έως 17 ετών, θα γίνεται συνοδεία έμπειρου οδηγού μέχρι την συμπλήρωση των 18 ετών.

Μεγάλες καμπάνες επιβάλλουν οι νέες ρυθμίσεις και για όσους παρεμποδίζουν ή αλλοιώνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα αφαιρούνται –μεταξύ άλλων - από τους εκπαιδευτές και τις σχολές οδηγών οι σχετικές άδειες.

Οι νέοι οδηγοί θα εξετάζονται όπως ισχύει μέχρι σήμερα πρώτα στα θεωρητικά μαθήματα της οδήγησης (σήματα) και εφόσον περάσουν και στην οδήγηση. Σε περίπτωση που κοπούν κατά το δεύτερο στάδιο, τότε εξετάσεις θα δίνουν από την αρχή. Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς θα γίνεται σε δύο στάδια, τα οποία θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ημέρες.

Στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας θα εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης (πορεία). Εφόσον αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα εξετάζονται στο δεύτερο που είναι οι ειδικές δοκιμασίες (π.χ κίνηση και ακινητοποίηση δικύκλου χωρίς λειτουργία κινητήρα, ελικοειδής διαδρομή, πέδηση εκτάκτου ανάγκης, οπισθοπορεία με στροφή κ.α). Οι δοκιμασίες διενεργούνται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή και εξεταστή, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή Πίστες Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών, οι οποίοι βρίσκονται σε οικεία ή όμορη Περιφερειακή Ενότητα.

Συνοδευόμενη οδήγηση από τα 17 έτη

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο αρχικής χορήγησης άδειας οδήγησης κατηγορίας Β, καθιερώνεται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ολοκληρωμένο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης για νέους υποψήφιους οδηγούς, μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 17 ετών, που περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

 • Συστηματική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση από εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών.
 • Επιτυχή θεωρητική εξέταση.
 • Χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για συνοδευόμενη οδήγηση με συνοδεία ενήλικα-έμπειρου  οδηγού που δεν έχει κανένα βαθμό ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων (Σ.Ε.Σ.Ο.) για διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών και επιβεβαιωμένο χρόνο συνοδευόμενης οδήγησης τουλάχιστον εκατό (100) ωρών, εκ των οποίων οι δέκα (10) αφορούν οδήγηση μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου.
 • Επιτυχή δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, εφόσον έχει συμπληρωθεί η ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών, προκειμένου να του χορηγηθεί το δικαίωμα άδειας ανεξάρτητης οδήγησης σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.51/2012
 • Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς διενεργείται με όχημα κατηγορίας Β που έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό στον ενδιαφερόμενο.

Μέσα στο Μάιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, εντός του επόμενου 10ημέρου θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους προκειμένου εντός του Μαΐου να προχωρήσει η ψήφιση του Νομοσχεδίου με την εφαρμογή ταυτόχρονα και των απαραίτητων μεταβατικών διατάξεων που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση στο Νέο Σύστημα εξετάσεων οδηγών και υποψήφιων οδηγών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΑ ΝΑ

  ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΩΤΑΤΟΣ ΕΛΕΝΧΟΣ ΚΑΙ
  ΟΙ ΔΕΚΑΕΦΤΑΧΡΩΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟ????? ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ!!!!!!!

 2. avatar ΑΥΤΟ

  ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΟΥ ΙΣΧΥΕ Τουλάχιστον προ 40 ετιας με ΕΝΗΛΙΚΑ κατοχο Αδειας Οδηγησης ΔΙΠΛΑ Από το 17ο ετος ΕΩΣ βαθεια γεράματα ... ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΟΥΔΙΑ , με κατι ΚΥΡΙΟΥΛΗΔΕΣ & ΚΥΡΙΟΥΛΕΣ καθως και πολλα ΑΜΕΑ .....!!!! Υ.Γ. Καπου πρεπει να μπει κι ΕΝΑ ΦΡΕΝΟ , ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΣΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΓΙΝΑΝ Από αυτους που αναφερω ποιο πανω ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ???!!!!

 3. avatar tyj

  ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ !! ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΕΙ Η ΜΑΡΙΟΡΗ ΟΦΕΡΤΖΕΣ ΛΕΙΠΕΙ !! ΕΠΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. avatar Ονοματεπωνυμο

  Βήμα προς τα εμπρός αλλά φοβάμαι πως η Ελλάδα δε διαθέτει η ίδια την ωριμότητα για να βγάλει καλούς οδηγούς. Δεν είναι τα παιδιά όπως λένε οι προλαλήσαντες. Εφόσον οι νόμοι κράνους/ζώνης/κινητού δεν εφαρμόζονται, εφόσον τα διπλο/τριπλοπαρκαρίσματα \"επιτρέπονται\" ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΕΩΝ, εφόσον οι σχολές οδηγών απαιτούν λάδωμα και, και, και...

 5. avatar Χρηστος

  Οι 17χρονι της Ελλάδας είναι ανώριμοι κατά γενική ομολογία...το φανερώνουν οι καταλήψεις σε σχόλια, τα ατυχήματα με μηχανάκια και πολλά άλλα...
  Επίσης κανένα σχέδιο νόμου δεν θα είναι σωστό όσο πίσω από το τιμόνι θα βλέπεις ηλικιωμένους και ηλικιωμένες να παλεύουν να δούνε έξω, να οδηγάνε στην αριστερή λωρίδα με 50χλμ/ώρα και άλλα πολλά ευτράπελα δυστυχώς όμως επικίνδυνα...
  Αλλά το λόμπι των σχολών οδηγών και των οφθαλμιάτρων και παθολόγων πάρει να τραφεί....

 6. avatar Περτλαις

  Έτσι για να μπορούν να σκοτώνονται ακόμα πιο νέοι. Σε λίγα χρονια θα επιβάλλεται να γεννιούνται εντός αυτοκινήτου εν κινήσει

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει