Έντονο είναι το παρασκήνιο για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν από τους Τούρκους και παραμένουν στις φυλακές στην Αδριανούπολη.

Μυστήριο παραμένει η συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Όλα δείχνουν ότι η Αθήνα βασίζεται ιδιαίτερα στην παρέμβαση της Ουάσιγκτον στα ανοιχτά θέματα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να προκαλέσει την παρέμβαση διεθνών οργανισμών.

Η Αθήνα ελπίζει ότι η τουρκική πλευρά, υπό την πίεση που θα δεχθεί από τη διεθνή κοινότητα, δεν θα  χρησιμοποιήσει την υπόθεση για άλλους σκοπούς της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και εφόσον το πρόβλημα παραμένει, τότε θα επιδιώξει συζήτησή του και στις 26 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της Ευρωτουρκικής Συνάντησης Κορυφής στη Βάρνα.

Σημειώνεται ότι υπήρξε έντονη ενόχληση στην Τουρκία για τη διεθνοποίηση του ζητήματος.

«Έχει γίνει συνήθεια να πηγαίνουν κάθε θέμα σχετιζόμενο με την Τουρκία στην Ε.Ε. για να πάρουν υποστήριξη. Αυτή και ανάλογες πρωτοβουλίες ούτε πάνε τις σχέσεις μας με την ΕΕ πιο πέρα ούτε τις καταρρακώνουν», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σχολιάζοντας την προσπάθεια της Ελλάδας να θέσει στις Βρυξέλλες το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Ως προς την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η τουρκική δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της.