Σε λίγη ώρα ξεκινά στο Λονδίνο η δημοπρασία του κυπέλλου που κατέκτησε ο μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η δημοπράτησή του έχει προγραμματιστεί για τις 15:00 ώρα Ελλάδας δηλαδή μία το μεσημέρι για τους Βρετανούς.

Η τιμή εκκίνησής του έχει οριστεί στα 144.000 ευρώ και ο δήμος Αμαρουσίου, όπως λέει στο newsbeast.gr ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Πατούλης, θα παραστεί στη δημοπρασία και εύχεται να καταφέρει ώστε το κύπελλο να επιστρέψει στο Μαρούσι. «Θα πάμε στη δημοπράτηση με 300.000 ευρώ και ελπίζουμε να καταφέρουμε να το φέρουμε πίσω.

Τα χρήματα αυτά έχουν μαζευτεί από δωρεέες επιχειρηματιών με μεγαλύτερη τη συνεισφορά της οικογένειας Λάτση», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Και τονίζει και τη βοήθεια που προσέφερε και ο κόσμος στην προσπάθειά τους.

«Έχουμε συγκεντρώσει εκτός από τις 300.000 ευρώ και περίπου 5.000 ευρώ, τα οποία μας προσέφερε ο κόσμος. Υπήρξαν για παράδειγμα πολίτες που προσέφεραν ακόμη και 5 ευρώ για να μας βοηθήσουμε να καταφέρουμε αυτό το κύπελλο πίσω. Ελπίζουμε μόνο να τα καταφέρουμε».

Πάντως, αυτό που θλίβει – κατά κάποιο τρόπο- τον κύριο Πατούλη είναι το γεγονός ότι απευθύνθηκαν στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, και με έγγραφό τους του ζήτησαν να χαρακτηρίσει ως εθνικό κειμήλιο το κύπελλο του μαραθωνοδρόμου.

«Ο κύριος Γερουλάνος δεν δέχτηκε να χαρακτηριστεί το κύπελλο εθνικό κειμήλιο και γι’ αυτό το λόγο, εκτός από το γεγονός φυσικά ότι ο εγγονός του στράφηκε στον Οίκο Κρίστις, φτάσαμε στη δημοπρασία. Εάν για παράδειγμα είχε πει το ναι, ο Οίκος θα είχε αναγκαστεί να σταματήσει τη δημοπράτηση, εμείς θα πληρώναμε ένα πρόστιμο (το ποσό που θα μας ζητούσαν) και θα είχαμε το κύπελλο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και εύχεται μόνο να καταφέρουν οι εκπρόσωποι του να τα… βάλουν με τους άλλους διεκδικητές του και να το φέρουν πίσω στο Μαρούσι.