Σε εξέλιξη είναι η έρευνα για άλλες 50 περιπτώσεις «μαϊμού- ανάπηρους», αυτή τη φορά στη Χίο. Αυτό δήλωσε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα «πραγματικοί δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων», ο διευθυντής της Επιτροπής Αναπηρίας και Ιατρικής Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Βασίλης Πατεράκης, τονίζοντας ότι πρέπει να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας.

Η έρευνα, όπως είπε ο κ. Πατεράκης, ξεκίνησε μετά την καταγγελία που έγινε από ταχυδρομικό διανομέα της περιοχής ότι 50 άτομα παίρνουν επίδομα τυφλότητας χωρίς να δικαιούνται, καθώς δεν έχουν πρόβλημα όρασης.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Ζακύνθου, ο κ. Πατεράκης ανέφερε ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων μετείχαν στο κύκλωμα χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε 616 περιπτώσεις μη δικαιούχων, ενώ ανέφερε ότι οι επανέλεγχοι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% μέχρι τέλη Μαΐου σε όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, κατήγγειλε ότι από πέρσι τον Ιούλιο οι αρμόδιοι υπουργοί μίλησαν για «ανάπηρους μαϊμού» και μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα να έχει κοπεί από τον Σεπτέμβριο η σύνταξη σε 40.000 πραγματικά ανάπηρους.

«Σήμερα, στην εποχή της κρίσης, η πολιτεία προσέγγισε το θέμα των ανάπηρων με στοιχεία δυσφήμισης. Η αναπηρία λαβώνεται, βάλλεται. Τα άτομα με αναπηρία νιώθουμε μια συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης και κοινωνικής απονεύρωσης για να περάσουν ληστρικές επιδρομές στα ελάχιστα μέτρα που υπάρχουν για εμάς» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης και πρόσθεσε:

«Από πέρσι τον Ιούλιο του 2011 μίλησαν οι υπουργοί για “ανάπηρους μαϊμού”. Είμαστε στον Απρίλιο και ακόμα το κράτος δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι υπόλογο. Πάγιο αίτημά μας ήταν και είναι η θέσπιση κάρτας αναπηρίας από ένα καθαρό σύστημα που θα την εκδίδει. Εμείς αγωνιστήκαμε γι’ αυτήν. Στα χέρια όμως των πολιτικών έγινε κάρτα δυσφήμισης και αδιαφορίας».

Ο κ. Βαρδακαστάνης κατήγγειλε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 έχει κοπεί η σύνταξη σε 40.000 άτομα με αναπηρία, καθώς είναι ακόμα σε εξέλιξη ο επανέλεγχος.

«Κόπηκε η σύνταξη στους πιο φτωχούς και αδύναμους. Τους μεταχειρίστηκε το σύστημα με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη και στο ΙΚΑ που τους χρησιμοποίησε ως προκρούστεια κλίνη της τρόικας για να παρουσιάσουν μειώσεις στα κρατικά έξοδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία συνέχισε:

«Δεν έχουμε ήθος, ύφος, σύστημα, ανθρώπινη ή επιστημονική προσέγγιση σε αυτά τα θέματα. Πρέπει η αξιολόγηση για την αναπηρία να είναι βαθιά επιστημονική, από ένα αδιάβλητο διαφανέστατο σύστημα. Η απογραφή που εξήγγειλαν οι υπουργοί, δεν έδωσε τον πραγματικό αριθμό των αναπήρων. Αυτός θα προκύψει μόνο όταν γίνει διασταύρωση στους δήμους. Διπλοεγγραφές υπάρχουν γιατί δεν υπάρχει ενιαία αρχή πληρωμής. Αν την είχαμε δεν θα υπήρχαν και οι μαϊμού ανάπηροι. Εμείς στηρίξαμε την απογραφή γιατί θέλουμε οριστικά να ξεκαθαριστεί αυτή η ιστορία».

Σχολιάζοντας την περίπτωση της Ζακύνθου με τα δεκάδες περιστατικά «μαϊμού αναπήρων», ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι η Ομοσπονδία, από το 2003 είχε παρατηρήσει ότι υπήρχε αύξηση των τυφλών που έπαιρναν το σχετικό επίδομα χωρίς να δικαιούνται, ζήτησε να παρέμβει ο εισαγγελέας και να κάνει έλεγχο, αλλά ποτέ, όπως είπε, δεν εισακούστηκε.

Επικριτικός εμφανίστηκε και για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπήρων, τονίζοντας ότι οδηγείται σε αποτυχία και λόγω κακής διαχείρισης και γιατί το σύστημα δεν είναι σοβαρό και διαφανές.

«Η πυρομανία και η παιδοφιλία είναι ασθένειες. Δεν είναι αναπηρία. Αυτά δεν υπάρχουν πουθενά στο κόσμο. Το αίτημά μας σε όλα τα πολιτικά κόμματα είναι να ανατραπεί το σημερινό σύστημα και να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό, αδιάβλητο αντικειμενικό» επισήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης και κατέληξε:

«Δική σας ευθύνη είναι ως πολιτικοί να την τελειώσετε, να την εκκαθαρίσετε την κατάσταση. Εμείς απαιτούμε πλήρη εκκαθάριση και ταυτόχρονα δέσμευση του πολιτικού συστήματος ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα με ανθρώπινο, επιστημονικό αντικειμενικό διαφανή τρόπο που σέβεται τον άνθρωπο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.