H νέα τακτική, που υιοθετούν πολλοί εργοδότες στις φετινές γιορτές είναι «δεν πληρώνω δώρο Πάσχα για να σας δώσω το μισθό Απριλίου», αφήνοντας άναυδους τους υπαλλήλους τους, που περίμεναν πώς και πώς το δώρο για να μπαλώσουν κάποιες τρύπες στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και να κρατήσουν κάποια λιγοστά ευρώ για το καλό των γιορτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μεγάλη ελληνική βιομηχανία ο ιδιοκτήτης έχει μισθώσει εργατολόγο, ο οποίος υποστηρίζει πως έχει βρει παραθυράκι στο νόμο, βάσει του οποίου ο εργοδότης μπορεί να μην καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό – μισός μισθός – επικαλούμενος ότι χρειάζεται τα χρήματα για να είναι συνεπής στην αποπληρωμή του μισθού του τρέχοντος μήνα.

Ειδικοί εξέφρασαν την άποψη ότι οποιαδήποτε τέτοια πρακτική είναι παράνομη και βασίζεται σε έωλη επιχειρηματολογία.

Πέραν, όμως, του σοβαρού ζητήματος για το κατά πόσο ευσταθεί νομικά όλη αυτή η προσπάθεια μη καταβολής του δώρου Πάσχα, η συγκεκριμένη κίνηση εγείρει και άλλα θέματα.

Όπως το γεγονός πως με αυτό τον τρόπο κινδυνεύει να επικρατήσει στην ελληνική αγορά εργασίας ό,τι έγινε και με το δώρο Χριστουγέννων πριν από τρεισήμισι μήνες. Δηλαδή, το απόλυτο χάος, αφού πολλοί εργοδότες – γνωρίζοντας ότι η μη καταβολή του 14ου μισθού οδηγεί στο αυτόφωρο – δεν πλήρωσαν και έγιναν άφαντοι για το διάστημα, που χρειαζόταν.

Το ιδιαίτερα οξύμωρο σε αυτή την περίπτωση και το οποίο αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής για πολλούς εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρείν, είναι το γεγονός ότι ο εργοδότης, που προσπαθεί να κάνει την αρχή, είναι ιδιοκτήτης εταιρίας, που παράγει καταναλωτικό προϊόν.

Δηλαδή, εμπόρευμα, που εξαρτάται απόλυτα από την οικονομική δυνατότητα του μέσου νοικοκυριού. Όταν και ο ίδιος συμβάλλει με τη συμπεριφορά του στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, πέφτει στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, τον οποίο βιώνει ήδη η ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, η επιθεώρηση εργασίας οφείλει να παρέμβει, είτε στοχευμένα, είτε με προληπτικούς ελέγχους άμεσα, για να αποτρέψει τέτοια κρούσματα… για το καλό όλου του κύκλου της οικονομίας στην Ελλάδα.