Ακόμη περισσότερο τσιμέντο στα ελληνικά νησιά προβλέπουν ρυθμίσεις που περνούν μέσα σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών. Οι ρυθμίσεις που τελικά προωθούνται είναι:

– σε νησιά με επιφάνεια 70-200 τ. χλμ. η διατιθέμενη έκταση για την ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων θα μπορεί να φτάνει το 1% της επιφάνειάς τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό ήταν 0,15 έως 0,2% και αφορούσε νησιά από 90 τ. χλμ.. Για τους οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς που αναπτύσσονται στα νησιά αυτά, ο μεικτός συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,05.

– σε νησιά με επιφάνεια μεγαλύτερη των 200 τ. χλμ. η διατιθέμενη έκταση υπολογίζεται σε ποσοστό 1% για το τμήμα της επιφάνειάς τους έως 200 τ. χλμ. και σε ποσοστό 0,5% για το άνω των 200 τ. χλμ. τμήμα της επιφανείας τους. Το ποσοστό στο Ειδικό Χωροταξικό ήταν 0,1% Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής δεν εφαρμόζονται στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Εύβοια.

– Προωθείται ακόμη περισσότερο η τουριστική κατοικία. Εφόσον στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα περιλαμβάνονται γήπεδο γκολφ 18 οπών τουλάχιστον και εφόσον ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει το 0,05 τότε το ποσοστό των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών που μπορούν να εκμισθωθούν μακροχρονίως ή να πωληθούν προσαυξάνεται σε 75% της συνολικά δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος…

– Για ξενοδοχειακά καταλύματα τα οποία αποτελούν τμήμα σύνθετου τουριστικού καταλύματος μπορεί να υπάγονται σε καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης. Το ποσοστό του ξενοδοχείου που επιτρέπεται να υπαχθεί σε τέτοιο καθεστώς μπορεί να φτάνει το 70% της συνολικής σε κλίνες δυναμικότητάς του. Εφόσον πρόκειται για υφιστάμενο ξενοδοχείο που μετατρέπεται σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα το ποσοστό θα μπορεί να φτάνει το 49%.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.