Από τις 23-30 Μαρτίου θα διαρκέσει το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Καϊρου στο οποίο τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα και τιμώμενο πρόσωπο ο γνωστός συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιος Τριβιζάς.

Η πανηγυρική τελετή έναρξης θα γίνει στις 23 Μαρτίου στην κεντρική αίθουσα της Όπερας του Καϊρου, από τον υπουργό Πολιτισμού της Αιγύπτου.

Στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος 30 ταινίες μυθοπλασίας, 30 ντοκιμαντέρ και 55 ταινίες κινούμενων σχεδίων από την παγκόσμια παραγωγή των τελευταίων δύο ετών.

Από ελληνικής πλευράς θα προβληθούν οι ταινίες «Το Παιδί και το δέντρο», των Παναγιώτη Ρέππα-Ευγένιου Τριβιζά, «Τα παιδία δεν παίζει», της Άγγελης Ανδρικοπούλου και του Αργύρη Τσεπελίκα και «Το χωριό», του Στέλιου Πολυχρονάκη. Τη διεθνή κριτική επιτροπή του φεστιβάλ απαρτίζουν γνωστοί σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και παραγωγοί.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, θα προβάλλεται σε διάφορους χώρους της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Για το αφιέρωμα έχουν επιλεγεί έντεκα από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες για παιδιά, των τελευταίων ετών, μεταξύ αυτών «Τα παιδιά της χορωδίας», «Το δέντρο που πληγώσαμε», «Πρώτη φορά νονός», «Αγάπη στα 16», «Peppermint», «Το καναρινί ποδήλατο», κ.ά.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά, όπως και ημερίδα σχετική με την παραγωγή ταινιών για παιδιά, με βασικό ομιλητή τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Ρέππα.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς θα συναντηθεί σε ειδική εκδήλωση, με τους μαθητές των Ελληνικών Σχολείων.