Σπουδάζουν δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο της Νάπολης, στην Ιταλία. Παρακολουθούν την επικαιρότητα όχι μόνο γιατί οφείλουν να γνωρίζουν – λόγω του επαγγέλματός τους – τι συμβαίνει παγκοσμίως αλλά επειδή αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι ανά τον κόσμο πολίτες στρέφουν την προσοχή τους στις καθημερινές ανακοινώσεις των Ευρωπαίων περί οικονομικής κρίσης και λοιπών ευρωπαϊκών προβλημάτων.

Η 25χρονη Ροζίτα Ριχάνο και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερός της, Ρομπέρτο Αμπιάζι, βρέθηκαν για λίγο στη χώρα μας προκειμένου να δουν – χωρίς να είναι επηρεασμένοι από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις των επαγγελματιών συναδέλφων τους- τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα.

Οι δύο φοιτητές μίλησαν στο newsbeast.gr για το πώς βλέπουν οι Ιταλοί την οικονομική κρίση αλλά και για το πώς βιώνουν εκείνοι τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας.

«Φοβόμαστε μην περάσουμε τα ίδια»

Αυτή τη στιγμή, οι δύο φοιτητές που βρίσκονται στην Ελλάδα και βιώνουν την οικονομική πραγματικότητα των Ελλήνων – στο βαθμό που μπορούν φυσικά να την αντιληφθούν- λένε χαρακτηριστικά: «Φοβόμαστε ότι μπορεί αυτή η κατάσταση της χρεοκοπίας να φτάσει και στη χώρα μας και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Όμως, στηρίζουμε τους Έλληνες και αγαπάμε τη χώρα σας και γι’ αυτό είμαστε μαζί στον αγώνα που περνάτε για να ξεπεράσετε το αδιέξοδο».

Στο μεταξύ, αναφέρουν ότι ήρθαν στην Ελλάδα για να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια τι πραγματικά συμβαίνει εδώ. «Ήρθαμε για να δούμε μόνοι μας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Για να δούμε τι πραγματικά υπάρχει πίσω από αυτά που μας αναφέρουν τα μεγάλα μέσα και για να δούμε πως ζείτε σαν λαός», αναφέρει η 25χρονη φοιτήτρια δημοσιογραφίας.

Πάντως και οι δύο φοιτητές προσθέτουν ότι τα επεισόδια που γίνονται στη χώρα μας έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. «Είναι μία πολύ δυνατή εικόνα αυτή που μεταδίδεται στο εξωτερικό. Αυτές οι συγκεντρώσεις που γίνονται εδώ, δεν είναι ειρηνικές. Εκφράζουν μία βία που εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Και στην Ιταλία γίνονται συγκεντρώσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνουν εκεί αυτά που γίνονται εδώ», λένε και δείχνουν το οχυρό που έχει στηθεί μπροστά από τη Βουλή.

Βέβαια, οι δύο Ιταλοί αναφέρουν ότι παρά την κρίση, τα πράγματα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ακριβά ενώ αναφέρουν ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θέλουν να κυκλοφορήσουν το βράδυ δεδομένης της υψηλής εγκληματικότητας που υπάρχει σε περιοχές κοντά στην Ομόνοια.