Ειδικό τέλος για ακίνητα που «βλέπουν» σε κοινόχρηστους χώρους

Θα καταβάλλεται το 70% του συνόλου της αποζημίωσης


ΕΛΛΑΔΑ
22:01
10/03/2012
Ειδικό τέλος για ακίνητα που «βλέπουν» σε κοινόχρηστους χώρους
6
loading

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ωφελούνται από τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων σε δήμους θα πληρώνουν σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις. Αυτό προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Σηφουνάκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το 'Έθνος, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που «βλέπουν» τον κοινόχρηστο χώρο θα καταβάλλουν το 70% του συνόλου της αποζημίωσης ανάλογα με το εμβαδόν του ακινήτου τους. Ο δήμος θα πληρώνει το 30%. Τα ακίνητα, μάλιστα, που έχουν «πρόσωπο» στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο θα επιβαρυνθούν περαιτέρω καθώς το μερίδιό τους θα πολλαπλασιάζεται επί 3. Η εισφορά που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες θα εισπράττεται ως δημοτικό τέλος. Ποσό μέχρι 500 ευρώ θα καταβάλλεται στον δήμο εφάπαξ μέσα σε 3 μήνες από την ειδοποίηση. Μεγαλύτερα ποσά θα καταβάλλονται σε 8 το πολύ ίσες τριμηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση το παραπάνω ποσό.

Ο νέος ΓΟΚ αφιερώνει σειρά διατάξεων στην έγκριση των ρυμοτομικών σχεδίων, την επίσπευση των απαλλοτριώσεων και την αντιμετώπιση του φαινομένου να δεσμεύονται επί χρόνια ιδιοκτησίες χωρίς να προχωρούν οι απαλλοτριώσεις.

Ο Οικοδομικός Κανονισμός που κατατέθηκε στη Βουλή βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τις ανακοινώσεις που είχε κάνει το αρμόδιο υπουργείο πριν από περίπου 10 ημέρες. Οι δυνατότητες μεγάλης αύξησης του συντελεστή δόμησης (έως 50% στις περιπτώσεις δημόσιων και δημοτικών ακινήτων που συγκροτούν μητροπολιτικούς πόλους) και του ύψους (επιπλέον 30% το επιτρεπομένου, όταν ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου δίδεται σε δημόσια χρήση), δεν αντισταθμίζονται από σημαντική μείωση της κάλυψης.

Ο μέγιστος συντελεστής κάλυψης ενός οικοπέδου ορίζεται στο 60%, ωστόσο αν δεν εξασφαλίζεται επιφάνεια 120 τ.μ. κτιρίου, η κάλυψη μπορεί να φτάσει το 70%.

Οι ημιυπαίθριοι δεν καταργούνται τελικά. Μαζί με τους εξώστες εξαιρούνται από τη δόμηση μέχρι το 40% του επιτρεπομένου συντελεστή. Προβλέπονται πολεοδομικά κίνητρα, δηλαδή αύξηση δόμησης και ύψους, για συνενώσεις οικοπέδων, αποσύρσεις παλιών κτιρίων, ενοποίηση ακάλυπτων χώρων, μικρών οικοδομικών τετραγώνων και ανέγερση βιοκλιματικών κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Δημιουργείται νέα κατηγορία κτιρίων, τα υπόσκαφα, τα οποία δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης κατά 50% σε χρήση κατοικία και κατά 20% σε άλλες χρήσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Kitsos

  Και τελικά ο κοινόχρηστος χώρος μαζί με τα κτήρια γύρω από αυτό θα αγοραστεί από κάποια εταιρεία που θα μπορεί να πληρώσει... Όπως σημβαίνει με το port authority στο Μανχάταν. Και έτσι οι περιουσίες του κόσμου στα κεντρικά σημεία των πόλεων θα γίνουν εταιρικές. Κατά σηνεπεία θα δούμε ένα Σύνταγμα η ένα Λευκό Πύργο να μην είναι κοινόχρηστος. Α! ναι! προφανώς σε ιδιωτικούς χώρους δεν επιτρέπονται "συναθροίσεις πολιτών"

 2. avatar bigakis

  Δίκαιο μέτρο. Προτείνω μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώνουν και επί των υποσχέσεων των δημοτικών συμβουλίων, ώστε να ενοισχύεται η φυσική ικανότητα των εκλεγμένων στην (..............)

 3. avatar sailor

  όταν λέγαμε και για φορολογία στον αέρα που αναπνέουμε...κάναμε πλάκα....μετά κια απο αυτό δεν μου μοιάζει και μακρυνό ενδεχόμενο...!!τε λέτε ρε πάτε καλα??επειδή μένω μπροστά σε πλατεία θα πληρώσω χαράτσι???οκ..να μείνουμε σε κανα μπουντρούμι τοτε..!!

 4. avatar george

  Όποιος πηγαίνει με τη γυναίκα του(να κάνει σεξ) θα πληρώνει το 25% του μισθού του. Εάν κάνει σεξ εξωσυζηγικό θα του αφαιρούν από τον τραπεζικό λογ/μο του 50% . Γιαυτό μην (..............)για να σωθούμε. παλιά άλλα λέγανε.

  1. avatar amanpia

   Μην κοροϊδεύεις καθόλου! Στην γειτονική μας Τουρκία (σε προ Ερντογάν εποχή) είχαν σκεφθεί να βάλουν φόρο στους παντρεμένους ανάλογα με την ηλικία τους!!!! Είχαν εξαντλήσει ότι άλλο μπορούσε να φαντασθεί άνθρώπου νους και έτσι σκέφιηκαν ότι ανάλογα με την ηλικία του παντρεμένου, να υπολογίσουν πόσες φορές την εβδομ'αδα θα το κάνει με την γυναίκα του και να τον βάλουν να πληρώνει για κάθε φορά τόσο φόρο όσο ελάμβανε το κράτος για μια επίσκεψη σε οίκο ανοχής!!!!!!! Απίστευτο αλλά αληθινό!!!!! Λίγο καιρό αργότερα ανέλαβε ο Ερντογάν και έκοψε κάθε τ'ετοια συζήτηση...... Μείωσε πολύ και τους υπόλοιπους φόρους βέβαια, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. avatar george

  Όποιος κ............ και έχει Θέα θα πλήρώνει κερατιάτικα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει