Η Κύπρος και η Ελλάδα θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση της συνεργασίας τους με κοινά εξοπλιστικά προγράμματα, αξιοποιώντας ευκαιρίες που προσφέρονται για συνέργειες και συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο του ευρωστρατού (PESCO).

Αυτό αποφασίστηκε σε σημερινή συνάντηση στη Λευκωσία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Χριστόφορου Φωκαΐδη και Πάνου Καμμένου αντίστοιχα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, για το θέμα θα συγκροτηθεί Μόνιμη Τεχνοκρατική Επιτροπή μεταξύ των δύο Υπουργείων.

Θετική κρίνεται, σύμφωνα με το ΡΙΚ και η υιοθέτηση, σε πρώτο στάδιο, προγραμμάτων ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος για Κύπρο και Ελλάδα όπως είναι η θαλάσσια επιτήρηση, η αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, η δημιουργία δικτύου κόμβων υποστήριξης επιχειρήσεων και η διαχείριση κρίσεων.

Τέλος, αναφέρεται ότι, μετά και την απόλυτα επιτυχή χθεσινή διοργάνωση της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Άμυνας με την Αίγυπτο, αλλά και της τριμερούς με το Ισραήλ, που προηγήθηκε, αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τρίτες φίλες χώρες, η διοργάνωση και νέων τριμερών συναντήσεων υπουργών Άμυνας σε περιφερειακό επίπεδο, με στόχο την προαγωγή ενός δικτύου σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.