Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε για δεκατρείς ημέρες στα χέρια των απαγωγέων του καλείται να ξεδιπλώσει ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Μυλωνάς.

Αν και ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της απαγωγής Βασίλης Παλαιοκώστας εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος, στις 14 Φεβρουαρίου αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο της Θεσσαλονίκης η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την πολύκροτη υπόθεση που τον Ιούνιο του 2008 συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν οι φερόμενοι ως συνεργάτες του διαβόητου δραπέτη, οι αντιεξουσιαστές Βαγγέλης Χρυσοχοΐδης και Πολύκαρπος Γεωργιάδης, καθώς και οι Ασημάκης Λαζαρίδης και Γιώργος Χαραλαμπίδης…

Ολοι κατηγορούνται ότι υπό την καθοδήγηση του αρχηγού Βασίλη Παλαιοκώστα απήγαγαν τον γνωστό βιομήχανο και τον κρατούσαν όμηρο σε μονοκατοικία έξω από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας λύτρα από τη σύζυγό του. Τελικά, αφού πήραν το αστρονομικό ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ, τον άφησαν ελεύθερο να επιστρέψει στη γυναίκα και τα παιδιά του, τους οποίους πίστευε ότι δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Βαγγέλη Χρυσοχοΐδη ανέφερε στην «Espresso της Κυριακής»: «Στη δίκη που ξεκινά χωρίς την παρουσία του Βασίλη Παλαιοκώστα θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι ο εντολέας μου δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την απαγωγή. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους δικαστές και να μειώσουμε την αρχική ποινή».

Η απαγωγή

Στις 10.30 το βράδυ της 9ης Ιουνίου του 2008, τρεις πάνοπλοι κουκουλοφόροι, οι δύο οπλισμένοι με πιστόλια και ο τρίτος με αυτόματο όπλο, που ήταν κρυμμένοι στο πάρκινγκ της μονοκατοικίας του βιομηχάνου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μόλις είδαν το πολυτελές αυτοκίνητό του Γ. Μυλωνά να φτάνει, πετάχτηκαν μπροστά του και το ακινητοποίησαν.

Με την απειλή των όπλων έβγαλαν έξω τον Γιώργο Μυλωνά και τη σύζυγό του Νέλλη. Το ζευγάρι είχε πάει για φαγητό και, μάλιστα, ο βιομήχανος είχε πει μία ώρα νωρίτερα στον σωματοφύλακά του να φύγει. Με γρήγορες κινήσεις οι κακοποιοί έβαλαν τον επιχειρηματία στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του και διέφυγαν, ενώ άφησαν τη σύζυγό του ελεύθερη.

Τελικά, ύστερα από δεκατρείς ημέρες διαπραγματεύσεων η κυρία Μυλωνά έβαλε σε έναν σάκο 13 εκατομμύρια ευρώ και τα άφησε σε σημείο που της υπέδειξαν οι απαγωγείς. Λίγες ώρες αργότερα ο βιομήχανος επέστρεψε στο σπίτι του.

Οι αστυνομικές αρχές με τη βοήθεια του σούπερ κοριού υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της ΕΥΠ, αλλά και παρακολουθώντας την προκλητική ζωή που έκαναν οι δράστες της απαγωγής, κατάφεραν δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2008, να φτάσουν στα ίχνη τους. Επειτα από έφοδο σε μονοκατοικία στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και του πέρασαν χειροπέδες.