Με μια ακολουθία NAVTEX για τις περισσότερες από τις οποίες δεν έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει, η Άγκυρα, ανεβάζει και πάλι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο, παρά το γεγονός μάλιστα πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέπτεται την Τουρκία.

Με τις NAVTEX αυτές η Τουρκία ανακοινώνει μια σειρά από ασκήσεις αλλά και έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros. Ειδικά το τελευταίο θα κινηθεί εντός της ΑΟΖ της Κύπρου η οποία ετοιμάζεται να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα στον ΟΗΕ για την οριοθέτηση και στο βόρειο και κατεχόμενο τμήμα.

Τα κύρια σημεία στα οποία εστιάζει η Άγκυρα για τις ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού είναι νότια της Κρήτης και τη Καρπάθου και στο Αιγαίο, στο πέρασμα μεταξύ Χίου και Λέσβου. Το εντυπωσιακό είναι πως η Άγκυρα για να «κλείσει» αυτές τις περιοχές δεν έχει εκδώσει μία ή δύο NAVTEX αλλά δεκατρείς!

Την Τρίτη η Άγκυρα έχει εξαγγείλει πως  πλοία του πολεμικού της Ναυτικού θα πραγματοποιήσουν δύο ασκήσεις η μία εκ των οποίων θα είναι με πραγματικά πυρά ανοικτά της Λάρνακας και η δεύτερη θα είναι Έρευνας και Διάσωσης μέσα στο FIR Λευκωσίας.