Κάθε μέρα που περνάει ξεδιπλώνεται όλο και περισσότερο το κουβάρι της υπόθεσης των εταιριών Energa και Hellas Power, που φρόντισαν να φεσώσουν όλη την αγορά ενέργειας, μεταφέροντας τα χρήματα, που έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους, σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία!

Τα ερωτήματα, που προκύπτουν από τα στοιχεία τα οποία έρχονται στο φως, είναι πολλά και αφήνουν ουκ ολίγες σκιές, οι οποίες πρέπει να διευκρινιστούν.

Οι δύο εταιρίες υποστηρίζουν ότι η αγορά βρίθει στρεβλώσεων, οι οποίες «έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί εξ αρχής». Αν, λοιπόν, είχαν εντοπίσει αυτά τα προβλήματα, γνώριζαν και ότι η τιμή πώλησης του ρεύματος είναι κάτω του κόστους. Αφού το γνώριζαν, γιατί το έκαναν; Μήπως επειδή ήθελαν πολύ απλά να εισπράξουν από τους καταναλωτές και να μην πληρώσουν το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ;

Αφήνουν, επίσης, να εννοηθεί ότι η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δύο εταιριών έπαιξε ρόλο για το γεγονός ότι τώρα τέθηκε το θέμα για τις δύο (θυμίζουμε πως στα τέλη Νοεμβρίου η Hellas Power και η Energa εξαγοράστηκαν από το, αγνώστου ταυτότητος fund, Worldwide Energy Limited).

Αν, λοιπόν, η εξαγορά έγινε με καθαρούς όρους, για ποιο λόγο φοβούνται ότι υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα, λόγω ιδιοκτησίας; Μήπως επειδή πίσω από το fund κρύβονται συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, που – με αυτή τη βιτρίνα – υπεξαίρεσαν εκατομμύρια ευρώ;

Η εισαγγελέας Ράικου αναζητά την άκρη του νήματος για το συγκεκριμένο fund. Την ίδια ώρα, απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το ΣΔΟΕ ερευνά κινήσεις χρημάτων μεταξύ Αθήνας και Ελβετίας, μέσω Κύπρου και εμιράτων.

Αν, λοιπόν, ισχύουν αυτά, γιατί η εισαγγελέας δεν αναζητά αυτά τα φυσικά πρόσωπα, ώστε το κράτος να πάρει τα χρήματά του πίσω; Μήπως, ψάχνοντας μόνο το fund, κινδυνεύει να βρει μόνο άδειες κελεμπίες και τίποτα παραπάνω, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους έχουν διαπράξει αυτή την απάτη να εξαφανίσουν τα ίχνη τους;

Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να προχωρήσει στη δέσμευση των συμμετοχών σε άλλες εταιρίες των φυσικών προσώπων, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τα στοιχεία της υπόθεσης παραπέμπουν σε άλλη, πρόσφατη στο ελληνικό επιχειρείν, με άσχημη κατάληξη για τους εμπλεκόμενους.

Οι δικαστικές αρχές οφείλουν να δράσουν άμεσα, τιμωρώντας παραδειγματικά τους υπεύθυνους της υπόθεσης και διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι ο ένας μετά τον άλλο μεταβίβασαν τις μετοχές τους στο «Fund» προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους. Η εισαγγελέας κα. Ράικου αυτούς πρέπει να εντοπίσει γρήγορα προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα, μήπως και οι ποινές τους είναι ελαφρύτερες.