Το ποσό των 270.000 ευρώ συγκεντρώθηκε από τα «τυχερά» περίπου 100 εφημερίων που υπηρετούν σε νεκροταφεία των Αθηνών. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αποπεράτωση του ιδρύματος «Κόκορη» της Αρχιεπισκοπής, που φιλοξενεί παιδιά με σύνδρομο Down.

Στην τελετή βράβευσής τους που έγινε απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο Ρούφ, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία, δεν σταμάτησε να παρακινεί τους εφημέριους να βοηθούν από το υστέρημα και τα «τυχερά» τους, όπως είπε, την κοινωνία που δοκιμάζεται.

Φαίνεται όμως ότι ο αρχιεπίσκοπος ήταν δέκτης δυσαρέσκειας μερίδας των κληρικών και γι’ αυτό απάντησε σ’ αυτή τη δυσαρέσκεια με πολύ δηκτικό τρόπο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, γνωρίζει πως κάποιοι είναι στενοχωρημένοι αλλά τι να κάνουμε, αυτή είναι η «γραμμή» μας. Όποιος διαφωνεί, σημείωσε, θα πρέπει να ξέρει, «ή αυτός ή εγώ». Και είναι δύσκολο, συμπλήρωσε, «να φύγω εγώ».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία από όσους, όπως είπε, πιστεύουν ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει πρακτικά τα θύματα της κρίσης. Επανέλαβε πάντως, ότι είναι μύθος ο θρυλούμενος θησαυρός των εκκλησιαστικών ταμείων και συνεχάρη όσους ιερείς συμμετείχαν αυθόρμητα στη συγκέντρωση του σημαντικού ποσού των 270.000 ευρώ.

Στην ομιλία του, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι το λειτουργικό έργο δεν σταματά στο δι’ ευχών, σημειώνοντας ότι από κει ξεκινάει.

«Πρέπει να μπούμε μέσα στην κοινωνία και να βοηθήσουμε» τόνισε και συνέχισε μιλώντας για ανακατανομή των κληρικών, τονίζοντας την ανάγκη νοικοκυρέματος του ιερατικού προσωπικού, τη στιγμή που υπάρχει «περίσσευμα» κληρικών στην Αθήνα και σοβαρή λειψανδρία στα χωριά. Όσο για τα «προσοδοφόρα» πόστα, όπως για παράδειγμα τα νεκροταφεία, είπε πως «οι κληρικοί πρέπει να ανακυκλώνονται ώστε να επωφελούνται περισσότεροι των φιλοδωρημάτων των πιστών».

«Το Κοιμητήριο δεν είναι χώρος να τον εκμεταλλεύεται η Εκκλησία ή ο Δήμος, ούτε είναι χώρος που στέλνουμε τον αποτυχημένο ιερέα» επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν των ιερέων των Κοιμητηρίων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σημειώνοντας: «Θέλουμε να αλλάξει πια η νοοτροπία. Οι ιερείς στο Κοιμητήριο είναι το πιο σοβαρό λειτούργημα».