Μπορεί οι εκπτώσεις να άρχισαν και επισήμως αλλά οι ιδιοκτήτες καταστημάτων μόνο αισιόδοξοι δεν είναι για τα αποτελέσματά τους. Κι αυτό γιατί εκτιμούν ότι η πτώση στο τζίρο τους σε σχέση με την περσινή περίοδο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα φτάσει το 20% με 25%.

«Οι εκτιμήσεις που έχουμε δυστυχώς είναι πολύ άσχημες. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε πτώση στις πωλήσεις κατά 20% με 25% σε σχέση με πέρσι», λέει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Παναγής Καρέλλας.

Και ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι μόνο η πτώση στο τζίρο το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. «Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο έχουν κλείσει 1 στα 4 μαγαζιά στο κέντρο της πρωτεύουσας, δηλαδή περίπου το 25% των επιχειρήσεων. Και δυστυχώς αυτά τα ποσοστά θα αυξηθούν».

Πάντως, η αγορά, όπως συνεχίζει ο κ. Καρέλλας, είναι… μουδιασμένη καθώς οι καταναλωτές δεν διαθέτουν χρήματα για να κάνουν αγορές και δεν έχουν και την ψυχολογία να ψωνίσουν.

«Βομβαρδιζόμαστε διαρκώς και ζούμε σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας. Πώς είναι δυνατόν με τέτοιους τρόπους οι καταναλωτές να βγουν στην αγορά;», αναρωτιέται.

Βέβαια, υπάρχει και μερίδα καταναλωτών που αναζητά ευκαιρίες. «Προσοχή!» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΑ «μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις το 70% που βλέπετε στις βιτρίνες καταστημάτων να λειτουργεί ως κράχτης. Έτσι, μην παραξενευτείτε εάν μέσα δείτε ότι υπάρχουν προϊόντα με 20% έκπτωση. Εξαρτάται πάντα και από τα διαθέσιμα προϊόντα», λέει για να καταλήξει ότι τα πάντα θα κριθούν στις 29 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή θα τελειώσουν οι εκπτώσεις και επισήμως.