Το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, σήμερα στην Καμπούλ, ότι η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει, από τον μήνα Μάρτιο αν γίνεται, μια πρεσβεία στην Αθήνα, ώστε να βοηθηθούν με τη χορήγηση κανονικού διαβατηρίου χιλιάδες Αφγανοί που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, αναζητώντας στην Ευρώπη μια καλύτερη ζωή.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ έχει στοιχεία, περίπου το 30% του συνόλου των μεταναστών το έτος 2010 ήταν Αφγανοί (περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, διεσπαρμένοι συνολικά σε 75 κράτη).

Μάλιστα, πρόκειται για ένα ποσοστό που είναι διαρκώς σε αύξηση κατά τα τελευταία λίγα έτη.

Τα γειτονικά στο Αφγανιστάν κράτη, το Ιράν και το Πακιστάν, αποτελούν σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εστίες υποδοχής για πάρα πολύ μεγάλο αριθμό Αφγανών προσφύγων.

Συμπατριώτες τους, αποπειρώνται την είσοδο στην Ευρώπη, κάτι που τούς κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ, αλλά και πολύμηνη περιπέτεια, που στοιχειοθετεί η μακρά παραμονή τους στους ορεινούς όγκους του Ιράν, κατόπιν η λαθροβίωση στην τουρκική επαρχία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει ο ΟΗΕ στη διάθεσή του οι άνθρωποι αυτοί, κουρασμένοι από το μακρόχρονα τεταμένο κλίμα στη γενέτειρά τους, ονειρεύονται να εγκατασταθούν για μια καλύτερη ζωή, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, ή σε κάποια χώρα της ανατολικής Ευρώπης.